„Българска душа на Святата земя” предстои през май в Израел

Участници в четвъртото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" на Стената на плача в Йерусалим
Снимка: Личен архив на Д. Кюркчиева

Петият международен фестивал„Българска душа на Святата земя” ще се проведе от 27 до 31 май в средиземноморския град Бат Ям.

Весела Райчинова (сн. Д. Кюркчиева)Арт събитието  е част от Дните на българската култура в Израел. Акцентите в програмата този път включват участието на известния продуцент и артист Добрин Векилов – Дони, на актьорите Антоанета Добрева – Нети и Симеон Владов, както и самостоятелен рецитал на доц. Етиен Леви - много обичан артист за българските евреи в Израел.

Ще има и литературно четене на лауреатите от първото издание на литературния конкурс „Небесни меридиани“, който бе обявен на миналогодишното издание на феста. Голямата награда „Мони Папо”, която се дава за пръв път получи младата Eлена Живкова за своя разказ „Балкан”.

Целта на този проект е обменът на култури, незабрава и съхранение на културното наследство на България и Израел за бъдещите поколения –  казва Весела Сели Райчинова – създател на фестивала, продуцент, преподавател, журналист и кореспондент на „Артефир”. От дълги години тя живее и твори в Израел.