Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Деян Илиич от Eyot с турне в Благоевград, София и Пловдив

БНР Новини
Деян Илиич
Снимка: Quentinprod

На 14, 15 и 16 май един от водещите джаз пианисти на Балканите – Деян Илиич –  пристига у нас по покана на фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, за да представи програмата от новия си солов албум Dyad (Metropolis Records, 2019) съответно в Голямото концертно студио на Радио Благоевград, в Първо студио на БНР в София и на „Камерна сцена Пловдив“  в Радио Пловдив.
Деян Илиич (1979) е пианист и композитор, създател на ню джаз квартета Eyot – група, станала любима на българската аудитория през последното десетилетие след участията си на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР (2011, 2015, 2017, 2018), Джаз фестивала в Банско (2012) и „Джаз Перелик“ в Родопите (2013). С квартета Деян е обиколил целия свят – Япония, Китай, Франция, Германия, Великобритания, Швейцария, Дубай… Наричани „Нирвана на европейския джаз“, Eyot са носители на наградата на Midem в Кан, а последните им два албума Similarity (2014) и Innate (2017) са записвани съответно от Джим Бар (басиста на Portishead и Get The Blessing) в Бристъл и от Стив Албини в легендарното студио Electrical Audio в Чикаго.
Програмата за соло пиано на Деян Илиич от новия му албум Dyad (2019) ще бъде представена в три поредни дни в три концертни студиа на БНР – Благоевград (14 май), София (15 май) и Пловдив (16 май), само две седмици след сръбската концертна премиера в рамките на Световния ден на джаза. Освен пиесите от Dyad, сътворени на границата между джаза, съвременната музика, ембиънт-музиката и загатнатите фолклорни мелодии и ритни, в концертната програма ще има и солови версии на някои от добре познатите произведения на квартета на Деян.  Деян е член екипа на Белградския джаз фестивал. Концертът му в Благоевград е първо представяне на соловото му творчество не само в България, а и въобще извън родината му.
Билети за София и Пловдив вече има в онлайн системата на EpayGo (генерален спонсор на турнето) и на касите на EasyPay в цялата страна, за софийския концерт в Първо студио на 15 май билети могат да бъдат закупени също и в Рекламно-информационния център на БНР, а в Голямото концертно студио на Радио Благоевград входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05