Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен шампионат по фойерверки в Панагюрище

В „Покана за пътуване“: Ретроградният Меркурий не е пречка за пътешествия, според Алена. Закуска в нозете на либийския цар. Тайнства в Джанагад Пури

16
Светлана Тилкова-Алена с шеф Готфрид Ганстерер, официален готвач на Виенския бал
Снимка: Андрей Тилков

Отлагате ли пътуването си, защото сте в Сатурнова дупка? Обвинявате ли Ретроградния Меркурий за проваленото пътешествие? Боите ли се да не промените асцендента си, ако не посрещнете рождения си ден в посочената от някой гадател държава? Ако сте от хората, които настройват живота си според астрологичната прогноза, наострете уши. Ако пък сте от онези, които се отнасят иронично – отново се заслушайте. Астрологът Светлана Тилкова-Алена днес развенчава предубеждения и суеверия.
Първият ми въпрос бе: Вярно ли е, че по време на Сатурнова дупка не бива да се возим дори в трамвая, камо ли да тръгваме на път. Алена ни успокоява, че няма нито логична, нито астрологична връзка между мястото, където посрещаме рождения си ден и състоянието на духа и тялото ни в последствие. А що се отнася до животрептящия въпрос за „всеобщия злодей“, наречен Ретрограден Меркурий, единственият ѝ съвет е през дните на владението му да не си купуваме билети за самолет, влак или какъвто и да е транспорт. Иначе пред пътешествията пречки няма. Единственото препятствие е самовнушението…

Чували ли сте за Фетие, за Кайякьой и Далян? Този вилает от Югозападна Турция може да не е много познат за българите, но останалата част от света отдавна почива там. А над 20 хиляди англичани са избрали заливите, където Средиземно море се прегръща с Егейско за свой постоянен дом.
Неотдавна се завърнах от Фетие – мястото, където синьото око на водата ме убеди защо цветът тюркоаз е кръстен на Турция. За турците закуската е онова благословено ядене, което се сервира по всяко време чак до ранния следобед и има задачата да засити глада и да даде сили за остатъка от работния ден. Затова трапезите са тучни и малцина се задоволяват само с глътка кафе и залък набързо. В Далян към дъхавия хляб, ароматните маслини и тоновете чай прибавят и щипка история с природни красоти – колкото поеме. Това кулинарно приключение изживяват всички, имали късмета да кацнат на летището в Даламан, недалеч от курортите Мармарис и Фетие. Пътят им задължително минава през Далян. Недалеч е и заливът Изтузу, където достигащите до 1 метър дължина морски костенурки карета от векове идват да снасят яйцата си. През 1995 г. Плажът на костенурките печели приза за най-доба пясъчна ивица в света. Но ако той е притегателен най-вече през октомври, когато еколозите дават дежурства за опазване на ценните яйца от хищници и бракониери, ликийските гробници са неизменно в скалите от 400 години пр. Хр. насам.

И тъкмо те са вкусната подправка към пищната закуска в ресторанта на брега на реката. За да се наслаждавате едновременно на каменните релефи и лишените от всякакви ГМО местни гозби заведението е със стъклени стени. Ликийските гробници са издълбани филигранно на 150 метра нависоко в непристъпните скали. Така душата на мъртвия щяла да полети директно към небето. Архитектурата им силно напомня на каменните приказки на набатейците в древния град Петра.
Закуската в нозете на ликийския цар на брега на река Далян е не само ритуал, тя е кантата за небцето: няколко вида сирена, масло с аромат на бабина приказка, сладко от зелени орехчета с карамфил и канела, восъчна пита с типичния за района боров мед, дебел колкото палец каймак в чинийка, яйца с нереалистично оранжев жълтък, бюрек, банички с тахан, маслини, хрупкав топъл хляб, несметни количества чай…
Любителите на нови вкусови усещания могат да рискуват и с шалгам – сок от лилав морков, който се родее с нашенската армеева чорба, но ако се вярва на диетолозите изчиства токсините в организма, регенерира клетките, подобрява функциите на стомаха и черния дроб.
Боровият мед също е с неповторим вкус. Единствено в местните гори се въдят полезни буболечки, които разцепват кората на дърветата и пчелите пируват на воля със сладката им смола. От съседна Анталия се опитали да заселят гадинките и в техните лесове, но те категорично отказали. И така прочутият чам бал – в превод боров мед, си останал типичен за Фетие.
Почитателите на историята (и на… Дядо Коледа) могат да отскочат до скалните гробници в гр. Мира, които са в същия вилает – близо до Анталия. Скалните ниши са издълбани в отвесна скала през 4-3 век пр. Хр., заобиколени са от буйна растителност и гледат директно срещу амфитеатър от римско време.
Ако се чудите каква е връзката с Дядо Коледа по никое време – изключително пряка е. Негов прототип е Свети Николай. Той проповядвал християнската вяра в Мира до смъртта си през 345 г. и от там идва името му Мирликийски. В памет на безсребърника, дал първообраза на Дядо Коледа, всяка година през декември хиляди туристи от цял свят се стичат в Мира, за да получат благословия и да прекарат Рождество Христово на слънчевия бряг на древна Ликия.
През лятото курортите Мармарис и Фетие примамват далеч не само със закуската в подножието на ликийски гробници, ами с ласкавото море, вкусната храна, отличните хотели и възможността за пълна почивка.

След като ви изненадах с нови приключения и усещания при комшиите, ще ви поднеса сюрприз и с български адрес: другата седмица Панагюрище е домакин на световния шампионат по фойерверки за осма поредна година. Свързахме се по телефона с един от организаторите – Иван Иванов. Толкова много работа имат покрай обезопасяването, уведомяването на Въздушен контрол и съпътстващите зарята концерти, че сигурно от ушите му изскачат огнени хризантеми – един от любимите на пиротехниците светлинни ефекти. От 17 до 19 май в Панагюрище всяка вечер ще има концерти на известни изпълнители, но те ще са само „подгряващи“ на състезателите, които ще получат еднаква по килограми и вид пиротехника и от уменията им ще зависи пищността на зарята.

В предишното издание на „Покана за пътуване“ ви срещнахме с арх. Веселин Веселинов, създател на пасивни къщи и фотограф, който след поклонническо пътуване по свещени места в Индия, прави благотворителни изложби и подпомага местни училища. Разговорът с продължение започна миналата неделя с гр. Маяпур, през който се смята, че преминава космическата ос на Вселената. Днес Веселин ще ни отведе до Джаганат Пури едно от най-старите селища в източната част на Индия. То е сред четирите свещени места, които индусите трябва да посетят  в живота си. Там се организира пищният фестивал на колесниците Ратха Ятра. Същевременно Джаганат Пури е и красив морски курорт на брега на Бенгалския залив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55