Иван Шопов и Насимо в „Аларма“: ударно и предварително

Иван Шопов, Цветан Цветанов и Насимо в ефирното студио на програма „Христо Ботев“
Снимка: Лора Шопова

Двама живи класици на българската (а и на световната) независима арт-сцена гостуват в любимото ви предаване с интересни истории зад кадър от подготовката на две ключови събития, които предстоят през седмицата. Tова за „живите класици“ съвсем не е изхвърляне, искрено го казвам, a освен това и двамата артисти имат достатъчен брой имена и творчески самоличности, че да могат при необходимост да се дистанцират от всяка форма на прекомерна канонизация. Но пък иначе днес и Станислав Трифонов-Насимо, и Иван Шопов са толкова разпознаваеми (всеки в жанра, или по-скоро в жанровете си), че ако съществуваше Орден „Стара планина“ за заслуги в ъндърграунда, и двамата биха били поне трикратни носители на такъв.

Сега ще се хванете за понятието „ъндърграунд“, нали? Не, ъндърграунд не е нещо задължително маргинално и непознато (макар че няма лошо и когато е такова, както няма лошо и когато достига до доста по-широка аудитория). Ъндърграундът е нещо, което артистът изкарва на повърхността (или пък в което си дълбае, оставяйки го преднамерено под повърхността), но винаги в съгласие повече със себе си, отколкото с модите на десетилетието или на века. А „жив класик“ днес не означава само и единствено и задължително „някой като Маршал Алън“ (р.1924), има и такива, родени между 1979 и 1982 г.
Включете си радиото, ей – в „Аларма“ гледаме да ви срещаме с такива хора максимално често според възможностите си… И така: слушайте разговора ни с един от пионерите на източноевропейската графити и стрийт-арт култура и с един от най-успешните български артисти на съвременната световна електронна сцена (иначе и той брилянтен художник-график) и заповядайте на 15 май на шестата самостоятелна изложба на Насимо „Life Is A Study” с представяне на книгата „25 Years of Nasimo: Sketchbook”, а на 18 май – на сценичната премиера на албума „Канатица - Remixed” на Иван Шопов и „Авигея“ – над 3-часово пътешествие с участието на Nocktern, Kliment, Mytrip, 1000 names, The Science и т.н. важни гости (това албумът, иначе концертът съвсем няма да е само 3 часа, хаха – б.а.)… Каква е връзката между двете събития пък ще разберете от разговора ни в „Аларма“, изпъстрен с някои ключови ремикси от албума, любезно предоставени ни от Иван Шопов.