Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците през погледа на студентите

БНР Новини
Преподавателят Георги Александров и студентите Теодора Къцова и Ивета Стаменкова
Снимка: Оля Стоянова

Мохамед Джамал е на 43 години, от Сирия, пристига в България легално, с документи, но семейството му остава в Турция и му трябват шест години и половина, за да се събере с децата си. Днес притежава бръснарски салон в София.

Рухуллах Юсуфи се мести със своето семейство в Афганистан, когато е на 20-годишна възраст и няколко години по-късно Рухуллах, бременната му съпруга, синът му и по-малкият му брат започват своето пътуване към Европа – дълго и опасно. Маршрутът е криволичещ - минава през България, Сърбия, стига до Германия, за да се върне Рухуллах отново тук, където получава бежански статут, устройва се и започва да работи от другата страна – като този път в помощ на други бежанци.

Владимир Панов пък е българин, който от години работи като преводач на чужденци – пътува до бежански центрове, работил е „със семейства, млади мъже, понякога и с жени без семейство, възрастни хора и непридружени деца“.

Мохамед Джамал е главен герой в историята на Теодора Къцова, Рухуллах – е герой в историята на Йорданка Фурнаджиева, а за Владимир Панов пише Ивета Стаменкова, студентки по книгоиздаване от втори курс във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет. А тези три истории са събрани в сборника „Отвъд преградите“, посветен на бежанците.

Целта на тази книга не е само една – да, важно е студентите да погледнат с други очи на миграцията, всеки от тях да намери своя герой и да разкаже историята му, но също толкова важно е всеки от тях да разбере как се прави книга – от начало до край.

„За мен е важно колегите да разберат, че книгоиздаването е отборно, а не самотно занимание“, казва преподавателят във Факултета по журналистика и масова комуникация Георги Александров. Защото в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“,  студентите създават своя книга– не само мислят по концепцията на изданието, срещат се и разговарят с мигрантите, но и редактират текстовете, странират ги и участват от началото до края в създаването на сборника „Отвъд преградите“. В тази книга те събират не само разказите за хора от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Сомалия, но и историите на онези хора, които им помагат да си стъпят на крака тук.

Защото, както казва Мариана Стоянова – ръководител на Бежанско-мигрантската служба в Българския Червен кръст пред Ивана Станчева, „миграцията е толкова естествен процес, че никой не може да я спре. В този глобален свят е важно да има управление на миграцията и да се спазват правните рамки на държавите, на общностите, защото в международното законодателство са вплетени човешките права и тяхната защита. Не у нужно да се търсят нови варианти и да се ограничават тези права. Достатъчно е просто да се спазват.“

Чуйте кои са героите на тази книга за бежанците - от преподавателя Георги Александров и студентите по книгоиздаване в Софийския университет Теодора Къцова и Ивета Стаменкова.

„Това не е книга за телените огради между държавите, а за границите между хората, издигнати от страхове и предразсъдъци. „Отвъд преградите“ показва човешките измерения на трудната съдба на бежанците.“ Това пишат студентите от втори курс по книгоиздаване във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет в своя сборник, посветен на бежанците. Премиерата на книгата е на 3 юни от 19.00 часа в литературен клуб „Перото“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54