Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на крепостта баба Вида (видео)

Снимка: operasz.bg

През 2017 г. за първи път се проведе оперен фестивал във Видин. Тогава софийската опера представи на шлеп на река Дунав „Джани Скики“ и „Мантията“ на Пучини.
Тази година от 2 до 4 август фестивал ще има за трети път. Нарича се „Летни вечери на операта и балета „Баба Вида“. След успеха на миналогодишното гостуване на Старозагорската опера там, в първите четири дни на август театърът отново е подготвил атрактивна програма. За да създадат удобство за публиката е изградена специална сцена и амфитеатрална трибуна с около 800 места. В събитията предложени от операта ще се включи и „Симфониета“ – Видин.
За откриването на фестивала, в спектакъла „Набуко“ на Верди, са поканени освен български и солисти от Сърбия и Румъния. Абигаиле ще бъде Драгана Радакович, а Набуко – Йонуц Паску. В останалите роли ще се представят обичани солисти на Старозагорската опера като Ивайло Джуров – Захария, Офелия Христова – Фенена и Милко Михайлов – Измаеле. Ще дирижира Ивайло Кринчев.

На следващия ден (3 август) от 11.00 ч. е спектакълът за деца „Музикално приключение“, от 16.00 ч. е „Процесът Мерилин Монро“ от Роланд Баумгартнер, а вечерта от 21.00 ще се играе танцова драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.


Последната вечер, на 4 август, отново от 21.00 ч. видинчани ще могат да видят оперетата „Хубавата Елена“ на Офенбах. За ролята на Елена е поканена Антоанета Добрева-Нети, Парис ще бъде Николай Моцов, Милко Михайлов ще е Менелай, а Георги Динев – Калхас. На пулта ще застане Димитър Косев.

В звуковия файл чуйте повече подробности от Огнян Драганов – директор на Старозагорската опера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05