Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И още факти за трафика по пътищата у нас

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Над 400 хиляди нарушения на пътя през последните 7 месеца, превишена скорост, недотам добър контрол на пътя,  пропуски при поддържането на пътища… Това са само част от данните от Главна дирекция Пътна полиция от отминалия семинар под наслов „Пази живота – шофирай трезво и отговорно“. Служители на Пътна полиция, на Главна дирекция Национална полиция, на Държавната агенция за безопасност по пътищата и още ред други – се събраха в Пловдив да си сверят часовниците. Желанието – поне на някои от тях беше – да се опитат да работят заедно – всички онези, които отговарят за нашата безопасност на пътя и дори ни предпазват от самите нас…

Наистина органите, които трябва да проследяват нарушенията на пътя, са се обърнали към високите технологии за превантивни мерки, обсъждат как по-добре да си взаимодействат със съдебните органи, обръщат сериозно внимание и на употребата на алкохол, наркотични вещества и непредписани медикаменти, за това много се говори в Пловдив, но…

Независимо от отчетените нови методи на работа и нови технологии… само ден след събирането в Пловдив – по пътищата у нас се установи някакъв хаос и то през най-отпускарския месец – август… Някакси настрани останаха добрите пожелания от семинара! Пет-шест пътно-транспортни произшествия спряха движението на също толкова възлови места в България, имаше тежки задръствания на Капитан Андреево, на Калотина и по пътя за Кулата – Промахоон… Обективна причина за задръстванията бяха и транзитно преминаващите чужди граждани през България и това стана по време на съвместната акция на български пътни служби и ТИСПОЛ (европейската организация на пътните полиции).

Остава актуален и въпросът - дали шофьорите и дори пътниците не са доста недисциплинирани. Пример – най-високата скорост, отчетена от камерите по българските пътища през тази година, е била 277 километра в час.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54