Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лодка през Атлантическия океан до Колумбия – пътешествие с кауза

Един млад човек, завършващ обучението си в Лондон и с мечти да стане режисьор на документални филми, пропътува разстоянието от Канарските острови до бреговете на Колумбия с обикновена платноходка, не само за да се запознае с далечната за нас Колумбия, но и да изпълни една своя мисия…

Двамата приятели –  Николай и колумбиеца Хосе започват пътешествието си по вода от Канарските острови, откъдето си организират мечтаното от тях пътешествие през океана. Това не е толкова просто – има култура на презокеанските стопаджии и е било свързано с много предварителни, съвсем не романтични задачи.

Николай Милев на презокеанската лодка. Снимка: личен архивСлед като достигат през океана бреговете на Колумбия, Николай Милев и приятелят му отиват в едно малко градче, за да подпомогнат майката на Хосе – Лусма в нейното начинание да събира млади хора на изкуството и да им предоставя условия и къща, където да творят. С това се е заел и Николай – да направи документален филм за Къщата, наречена Каса дел артисте, и чрез него да потърси финансова подкрепа за обучението на младите артисти.

Наред с това актрисата Лусма се опитва да помогне и на хората от няколко исторически индиански племена, които живеят близо до селото, но в най-високите части на планините Сиера Невада…

Нашият български приятел Ники е успял да види и да се запознае с хора от племената Коги и ми разказа за тяхната култура, която датира от почти 3 хиляди години… Разбира се, част от неговите впечатления от древните хора, почти незасегнати от съвременната цивилизация, са били запаметени и на видеоматериали.

След всички свои впечатления и огромен документален снимков материал на Николай му се случва едно голямо нещастие – по обратния пък към дома той е бил обран, изчезнала е и камерата му с всичките материали… Като начало е бил много разстроен, защото мечтата за филм за Колумбия и Каса дел артисте – тази мечта много се е отдалечила във времето. Но Николай се надява да се върне в Колумбия и да възстанови материалите, както да придобие и нови впечатления от тази част на света.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54