Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заглушените гласове

БНР Новини
Миролюба Бенатова, Ива Дойчинова, Весислава Антонова и Генка Шикерова
Снимка: Кирил Чобанов

Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Весислава Антонова и Камен Алипиев-Кедъра разговарят с Ива Дойчинова за медийната не/свобода ден след като редколегията на програмата на "Хоризонт" се срещна с членовете на СЕМ в опит за изясняване на причините за кризата в БНР.

„Процесът на заглушаване на гласовете на журналистите не е спирал“ - коментира Весислава Антонова и припомня протестите в БНР от 2001 и усещането за дежа вю във връзка със съпротивата на журналистите срещу цензурирането и опитите за заглушаване на критичните гласове.

„Вече е трудно да се зададе въпрос - не критичен, не проблемен, а обикновен въпрос – изтъкна Миролюба Бенатова. - Нашата несвобода се случва от дълго време - каза още тя и допълни. - Пазарът е пренаситен от медии, количеството създава илюзия за множественост и за свобода, но не е така.“

„Хорът на фалшиво пеещите е доста по-голям от този на медиите, които имат мъжеството да са откровени с публиката си, а когато фалшивите гласове са повече и по-гласовити, те създават картина на правдоподобност“ – изтъкна Антонова.

Според Генка Шикерова журналистическото недоволство не бива спирано, а овладявано.

На подмяната на обективната журналистика с откровено манипулативни твърдения, налагани дори с насилствени средства, обърна внимание Камен Алипиев.

Шикерова насочи вниманието и към стенограмите, които изтекоха от СЕМ, от които се вижда как разговарят помежду си членовете на органа, призван да отговаря за медийната етика и спазването на принципите.

„Хората трябва да разберат, че не могат да се информират от кафявите медии“ – почерта тя.

И четиримата гости изтъкнаха ролята на Националното радио през годините за отстояване на свободата на словото.

Разговорът завърши с ироничното пожелание: „Да не се видим пак след 30 години в студиото на „Христо Ботев“, което да е останало единственото място, където може да бъде проведен разговор за свободата на медиите."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50