Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският преход и непреходните ценности: Родина, нация, държава като ценности за българина

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
90 години от рождението на Николай Гяуров – гала концерт в Софийската опера – 1 част.

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване
• Снежана Тодорова, председател на СБЖ, за пътуване до Сочи и круиз по Черноморското крайбрежие с акцент върху Ялта.
• Мирослав Тодоров за местата, където са снимани сериалите „Санта Моника“ и „Адвокатите от Бостън“, Кейп Код и Мартас Винярд.
• Магдалена Гигова – в Мексико от кактус се прави салата, алкохолна напитка и пончо.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от величествените Анди. Участват: ансамбъл „Лос Рупай“, „Сакамбая де Боливия“, „Кяркас“, Дамарис от Перу и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Даниел Спасов, трио „Вечерница“, Костадин Гугов, Вълкана Стоянова и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо бяха измислени комините“ от Ирина Карадимчева

от 7.15 до 09.45 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- На 18 октомври в София започва деветия АСТ Фестивал за свободен театър (до 23). Включва витрина на най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма със специални събития, дискусии, уъркшопи и гости. Предстоящото издание е под надслов „Все по-топло“ и акцентира върху все по-топлото време, все по-топлото в опитите на артистите да открият теми и сценичен изказ и не на последно място – все по-топло е при мисълта за проекта „Топлоцентрала“. Събеседник: Веско Димов.
- 18 октомври е и „Ден на парашутиста“. За „летящите хора“ ще си говорим с Христо Киликчиев, председател на Българската скайдайвинг асоциация, инструктор по парашутизъм, най-опитният в България с над 12 500 скока.
• Журналистът Коста Филипов за решението на Европейския съвет да даде или не дата за присъединителни преговори с ЕС на Северна Македония и Албания.
• ЕС след срещата на върха в Брюксел – международния анализатор Тончо Краевски за постигнатите и непостигнати споразумения за Брекзит, бюджета на съюза, климатичните промени и  политиката към Турция след нахлуването в Сирия
• Главен герой: Златна Костова – журналист, преводач, поет и преподавател.

от 09.45 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Фалшивите новини и медийната манипулация? Кой и как контролира медиите?
Събеседници: Мария Стефанова, медиен експерт, адвокат Антон Станков, бивш съдия и бивш правосъден министър, и екс прокурорът, адвокат Захари Генов
• Коментар на седмицата
КЗД сключи меморандум за сътрудничество с Турция.
Интервю с доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация
• Съвети на адвоката: адвокат Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Мария Ганева, композитор, гостува по повод 100 години от рождението на чичо ѝ – диригентът Димитър Ганев.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Годината на петела“ – интервю с чешката писателка Тереза Боучкова, която ще представи в София и Пещера своя роман. Авторката е дъщеря на писателя-дисидент Павел Кохоут.
• „Достоевски: мисъл и образ“ – представяне на третия том на алманаха в СУ „Св. Климент Охридски“. Разговор с главния редактор на  изданието Емил Димитров.
• „Мой храм свещен“ – репортаж от представянето книгата на Имададдин Насими – класик на азербайджанската литература и представител на Средновековния Изток.
• „Енергични хора“ от Василий Шукшин – постановката на Драматичен театър „Гео Милев“ - Стара Загора под режисурата на Николай Урумов гостува в София.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Актьорското семейство Олга и Александър Чурчич от класа на проф. Атанас Илков до гр. Хихон в Испания – или българският куклен театър по света.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
С хитовете на краля на валса – Йохан Щраус-син.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Новият сезон за едър дивеч бе открит и първите успехи вече са факт. Но освен за добра организация и ловджийски майсторлък те говорят и за работата, свършена от хората през годината. Защото, както ни каза един опитен човек от Сопот – ловът не е слука, той е наука. Заради това в началото на големите излети ще разпитаме за подготовката, за надеждите и за тревогите им ловци от различни краища на страната.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Градът разказва истории: Къщата на архитекта в Стара Загора – личният дом на арх. Христо Димов (1890-1983) и един от малкото останали архитектурни паметници в града, отличаващ се със стил сецесион.
• Маршрути: Хималаите през погледа на едни млад човек, който се занимава с кино.
• Репортаж: Къде се намира село Дебелец и философията на местните хора.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Афроамерикански джаз певици от световната сцена: Касандра Уилсън

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Един от най-важните книжовни паметници, останали от периода на Второто българско царство Томичовия псалтир, е в България за първи път.
• В Скопие стартира един от най-престижните джаз фестивали.
• Фондация „Българска памет“ с проекта „Приключенията на златната рокля: Бесарабия“ на Елисавета Белобрадова – блогър, писател, съосновател на най-популярния сайт за родители „Майко мила“.
• Студио „Арт зона на тъмно“ – първото безплатно графити училище у нас във Варна – разговор с неговия създател Дамян Николов.
• „Иронии на времето“ с Антон Митов

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Маймунката Мони“, по африканска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Изпълнения на пианиста Антон Диков.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Разкази на Чудомир – „Не съм от тях как Сийке“

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Синдромът Х“ или можем ли да спрем стареенето – разговор с доц. д-р Милена Георгиева за тайните, които крие човешкия геном и външните фактори, които влияят върху нашата ДНК.
• А сега внимавайте: Ивайло Кицов за предстоящия на концерт на Moonspell и Rotting Christ в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Спомен за професор Сава Димитров, кларинет.
На 19 октомври се навършват 100 години от рождението на създателя на българската школа по кларинет. Ще звучи музика от Вебер, Брамс, Бах, Онегер, Моцарт, както и спомени на маестрото, съхранени в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30