Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тринайсет поети-журналисти с нов сборник с поезия

Клубът на поетите-журналисти представя своя нов поетичен сборник. Обединени от любовта към словото и онова, което им диктува емоцията, журналистите-поети от Поетичното ателие „Владимир Башев“ събраха своите стихове в антологията, озаглавена „Тринайсет“.

Поетите, представени в антологията, са Асен Сираков – преводач, поет и писател, Боряна Желева – преводач и поет, Венцислав Паскалев – преводач и поет, Гергана Хрисчева – журналист в БНР, Димитър Дженев – поет. Създател и главен редактор е на сайта „Експортьор”, който връчва годишните награди за принос в малкия и средния бизнес, Иглика Горанова – поет и създател на сайта за коментари и обществени консултации komentator.bg, Мариана Кирова – поет и преподавател в СУ, Палми Ранчев – поет, белетрист и треньор по бокс на Кубрат Пулев, Силвия Недкова – поет и критик, Станислава Пирчева - Ава – журналист в БНР, Спасиана Кирилова – поет и водещ на различни предавания в електронните медии, Татяна Атанасова – поет и пиар на Обединени земеделци, Татяна Явашева – поет и журналист. Всички автори са известни с това, че професиите им са свързани с периодичния печат и електронните медии.

Графичният дизайн на антологията е направен от младата художничка Александра Димитрова, която използва за оформлението на книгата специално обработени снимки с интересна история – те са правени на стар кораб във водите на каменна кариера край София.

Клубът на поетите-журналисти е свободна общност, която съществува от 2003 г. През 2004 г. излезе първият поетичен сборник "Време за кактуси", а през 2013 г. издават „Време за камъни“. На 23 октомври в Ретро кафето на Регионалния исторически музей в столицата те ще представят третата книга на клуба. Антологията събира поезията на тринайсет души в един общ капан за мисли, както подсказва текстът от корицата на книгата.

Какво обаче се случва, когато подобен капан стане общ и има ли капан наистина? Татяна Атанасова – една от поетесите, включени в сборника – дава отговор на този въпрос. А Иглика Горанова – един от редакторите на третия поетичен сборник, който Клубът на поетите-журналисти ще представи следващата седмица, ни разказа какво е новото и различното в него.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05