Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Митов: Разделението в БНР ще се преодолее с диалог и разговори с аргументи

Снимка: Ани Петрова

"Разделението в БНР ще се преодолее с диалог и разговори с аргументи". Това заяви и.д. генералният директор на БНР Антон Митов в предаването „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“. В четвъртък (17 октомври) Съветът за електронни медии назначи за временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР Антон Митов, досега директор на "Архивен фонд" на общественото радио. Митов ще изпълнява длъжността до избиране на нов генерален директор, което трябва да стане до 3 месеца след освобождаването на Светослав Костов от длъжността.

"Разделенията идват повече от профсъюзите – всъщност и двете страни са прави, ако мога така да се изразя дипломатично. От едната страна профсъюзите се грижат повече за социалните неща на колегите, докато от другата страна малко отидоха в по-политическо измерение. Иначе като цяло нещата са по-спокойни", каза Антон Митов и постави акцент върху бюджета:

"Имаме тежка работа. Предстои да се приеме бюджетът за следваща година, договорите с продуцентските и изпълнителски права, съавторските права. Не съм запознат още и с бюджета до края на годината".

И.д. генералният директор заяви, че не е срещнал отпор от страна на Управителния съвет на БНР, наследен от предишния генерален директор Светослав Костов: "На първата ми среща с Управителния съвет не усетих съпротива и нежелание на колегите да работят с мен". 

Митов изказа задоволство, че радиото е успяло да си запази музикалните състави. Но изрази съжаление за размера на бюджета: "Проблемът винаги е бил и ще си остане бюджетът. Бюджетът, за съжаление, е като за малко по-бедна страна в ЕС".

Запитан за конкурса за директор на "Хоризонт", Митов отговори:

"Аз там търся човек. Разбрахме се засега. Ще го вземем това решение с УС на БНР и няма да продължаваме рекламата за конкурс за директор на "Хоризонт". Имам предвид, ще разбера, имам среща с един колега, който може да умиротвори ситуацията и да изкара поне тия три месеца, докато се избере или намери подходящ човек за програма "Хоризонт", която е лицето на БНР."

Антон Митов подчерта, че ролята на общественото радио е да помага, да образова хората, да разяснява. И ако може на достъпен език: "И другото е – трябва да се превърнем в национално обществено радио. Още не се изпълняват функциите на обществено радио, както на мен ми се иска. Повече разговори да има – особено във втората програма "Христо Ботев" – дискусии на сериозни философски, художествени, може и политически теми."

Антон Митов работи в БНР от 1977 г. и кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“. Бил е автор и водещ на серия от предавания, сред които "Как си ти?", "Антон Митов шоу", "Хоризонт на вълните на младостта".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Млад благотворител" – конкурс, насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17