Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден на предприемача 2019

| обновено на 07.11.19 в 17:28
Снимка: архив

Предприемачеството като шанс за „Хората, което променят България“ – в деня на 17-ото издание на Европейския ден на предприемача и конференцията, организирана от Научноизследователския сектор и Бизнес клуба на Софийския университет – кои са малките стъпки, които водят до големия успех, и какви са възможностите за подкрепа на предприемачеството и стартиращите компании? Форумът е трибуна за представяне на предприемачи с успешни проекти и дава възможност да бъдат обменени идеи и практики за успешното реализиране на добрата бизнес идея. На Европейския ден на предприемача 2019 са представени най-новите източници за финансиране на предприемачеството – банки, финансови дружества и фондове, оперативни програми на ЕС и други финансови инструменти. Основен акцент на форума са и менторските програми, осигуряващи допълнителни знания на предприемачите.

Светозар Георгиев е един от четиримата млади хора, които през 2002 г. създават компания, продадена през 2014 за повече от половин милрд. долара. Това е най-високата цена за продадена българска компания досега. Една компания, която поставя България на световната карта на IT индустрията. 

Защо е интересно и полезно да си предприемач

"За мен най-важното е, че един предприемач реално управлява своята съдба. Той може да се занимава с интересни дейности, да развива екип, да развива организация, която да надрасне границите на държавата, от която е стартирал", разказва Светозар Георгиев и подчертава:

"Много е важно да загърбим тази прекалено черна нагласа, че в България сме все жертва на нещо и нищо не може да се направи. За щастие годината е 2019-а – светът е все по-свързан от всякога. И ако имаш добра идея, доста желание и упоритост, можеш да направиш продукт, услуга, иновация на световно ниво." 

България все повече се превръща в предприемачески център

Кирил Петков – предприемач, бизнесмен, преподавател, филантроп, познат с безпрецедентната акция за спасяването на алпиниста Боян Петров, основател на Центъра за приложни изследвания и иновации на СУ "Св. Кл. Охридски".

Предприемачество по български

"Екипност е ключовата дума. Защото хората се доверяват на хора. Имаме изявени българи по целия свят... Всеки успех носи успех. Може да има конкурентоспособност и в България на ниво, което се оценява високо на световните пазари. Тези връзки, които не са структурирани през официални програми, набират ход и ще донесат резултати", коментира Кирил Петков и разказа за Харвардския център на СУ.

Божил Добрев – директор на Научноизследователския сектор на СУ "Св. Кл. Охридски".

Малките стъпки към големия предприемачески успех

"В последните години броят на предприемачите нараства и те дават своя принос към икономиката на България. С тази инициатива (Европейският ден на предприемача – бел.ред.) даваме възможност на млади и не толкова млади предприемачи да споделят своя опит, да се запознаят с възможностите за финансиране – от страна на държавата, а и от спонсори – банки, финансови институции. Предприемачеството открива възможности за откриване на нови работни места за младите хора, за онези които са готови с идеи, готови са да поемат риск", каза Божил Добрев, който разясни, че Стопанският факултет на СУ осъществява редица проекти, които дават възможност на младите хора да реализират своите идеи.

Светослава Стоянова и Светослав Маноилов от Джуниър от "Джуниър Ачийвмънт" споделиха своя опит в бизнеса и предприемачеството. 

"За тези 18 години: В първото издание са били едва 80 души. А в сегашното издание общо около 1200 млади хора са на своето мениджърско място. Една от най-желаните позиции, например, беше творчески директор на една организация в София, в сферите на маркетинга и комуникацията и т.н.", разказа Стоянова.

"Традициите в българското предприемачество са много сериозни и те започват още от Българското възраждане. Евлоги и Христо Георгиеви са осъзнали, че, за да се развие едно общество, най-важната инвестиция е в образованието. Братята работят за издигане на самата среда и на обществото като цяло", акцентира Маноилов.

Кой и как може да „вдъхновява бъдещето“ – за 18-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53