Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора предлага първи изпълнения за България

6
Момент от репетицията на „Африканката“
Снимка: Георги Петков/@StateOperaStaraZagora

Откриването на юбилейното 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора е на 22 ноември с операта „Африканката“ на Джакомо Майебер. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която я поставя през 2015 г. за Дойче опер, Берлин. Още тогава ръководството на театъра подписва договор, за да получи декорите и костюмите. „Трябваше да осъществим много промени в трупата, за да можем да поставим тази опера“ – казва Огнян Драганов – директор на операта. Сценографията е на Йенс Килиан, диригент Ивайло Кринчев. За премиерния състав са поканени тенорът Даниел Магдал – Васко Да Гама, и Беса Лугичи – Инес, Даниела Дякова – Селика, както и Пламен Кумпиков, Ивайло Джуров, Ивайло Йовчев, Крум Гълъбов, Тереза Бракалова, Костадин Якшев.

Друга непозната за нашата публика творба е операта „Таис“ на Жюл Масне, която ще бъде представена на 27 ноември от „Опера Балтик“ от Гданск. Това гостуване се осъществява под почетния патронаж на Н. Пр. Мачей Шимански, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в Република България. Беса Лугичи ще бъде Таис, Марчин Брониковски – Атанаел, Ивайло Михайлов – Нисиас.

Следващите два дни от фестивалната програма са за Националния симфоничен оркестър на консерваториите в Италия с диригент Алесандро Пинзаути и за Академичния симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров, и солисти Веселин Михайлов, баритон и Мила Михова, пиано.

На 30 ноември ще бъде отбелязана 50-годишната сценична дейност на голямата българска певица Стефка Минева.

На 1 декември в залата на операта ще бъде излъчен запис от 1983 г. на спектакъл на „Набуко“ под диригентството на Димитър Димитров – създател на фестивала и дългогодишен директор на Старозагорската опера.

На 5 декември балетът на операта, който чества 70-годишен юбилей, ще представи „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев и премиера на балета „Шопениана“.

Пловдивската опера ще закрие фестивала на 7 декември със своята нова постановка на „Фалстаф“ на Джузепе Верди с участието на Кирил Манолов, Свилен Николов, Мариана Пенчева, Марияна Панова, Вера Гиргинова, Елена Чавдарова-Иса, Марк Фаулър, Александър Баранов, Михаил Кучков, Евгений Арабаджиев.

В звуковия файл чуйте разговора с Огнян Драганов.

След края на фестивала програмата на операта продължава с празнични коледно-новогодишни спектакли за малки и големи. Ще има „Лешникотрошачката“ на Чайковски, „Хубавата Елена“ на Офенбах и разбира се, традиционната Новогодишна наздравица на 31 декември. През март ще има премиера на операта „Бал с маски“ на Верди, през април премиера на балета „Спящата красавица“ на Чайковски, през май още една премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на Рикардо Кочанте и през юли в традиционната „Опера на стадиона“ ще се постави „Атила“ на Джузепе Верди.

Още за програмата на Старозагорската опера през сезона чуйте в звуковия файл.

Снимки в галерията: Георги Петков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05