Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глътка въздух с колажите на Станислав Беловски

Снимка: @stanislav.belovski

За визуалните артисти извънредното положение се оказва плодотворен период. Нови и нови произведения моментално намират публика в мрежата. „Артефир“ не спира да запознава с работата и гледните точки на художници, фотографи, карикатуристи, аниматори и колажисти. 

Задочна среща с новите творби на Станислав Беловски, все така ярки, забавни и актуални. Опразнените софийски улици се оказват идеален фон за персонажите, самите те визуални цитати, дошли от минали времена. Точно от цитатите, с които обича да работи, започва интервюто със Станислав Беловски. И като казваме цитати, нямаме предвид само фрази, но и различни образи, картини, снимки, дори шрифтове, като надписът „Карантина“ върху извисяващата се Витоша. 

Станислав Беловски избира неща, които са функционирали като мемове, още преди терминът „мем“ да бъде изкован. За постмодерните колажи, хумора, политиката и психическото оцеляване със Станислав Беловски разговаря Яна Пункина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сборник разкази на Ангел Г. Ангелов за любовта

Излезе новата книга на Ангел Г. Ангелов "Басейнът, както и други разкази за любовта". Тя беше представена на премиерата от доц. Морис Фадел. Както той отбеляза, темата за любовта е често срещана в произведенията на писателя, но това е "невъзможната любов", по заглавието на друга негова книга. Жанрът на разказа привлича Ангел Г. Ангелов, той е издал..

публикувано на 08.06.24 в 09:27

Цяла седмица театрален празник във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" ще бъде открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание. В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите Мирослава..

публикувано на 08.06.24 в 08:50

За гласувалите с усмивка

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че гласуването е не само право, но и задължение, най-вече пред самия себе си. Тази неделя след новините в 18 всички, които са гласували в неделя ще получат по радиото по една усмивка, която изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Милка..

публикувано на 07.06.24 в 17:30

"В очакване на Годо" отново провокира въпросът за чакането

Предстои премиера на представлението "В очакване на Годо" на сцената на кино-театър "Освобождение". Сценичната версия прилага подхода на театъра на абсурда, присъщ за Самюел Бекет, но използва и съвременни театрални техники и препратки. Въпросът за чакането през търсенето на себе си е поставен актуално през погледа на всички персонажи. Повече за..

публикувано на 07.06.24 в 17:15

Златните години на българското графично изкуство

70 творби на 35 български художници от три творчески поколения представя най-новата постоянна експозиция "Графика и живопис" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна.   Знаковата изложба включва всички стилови и пластически направления в българското графично изкуство – фигуративизъм, експресионизъм, сюрреализъм,..

публикувано на 07.06.24 в 17:00