Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошите идеи се оборват чрез разобличаване и аргументи

Дж. К. Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо срещу новата цензура

БНР Новини
Джоан Роулинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

Роулинг, която наскоро беше обявена за трансфоб, защото изрази убеждението си, че биологичните полове са два, каза, че е "горда, че е подписала писмото в защита на фундаменталните принципи на либералното общество: отворен дебат и свобода на мисълта и изразяването".

Маргарет Атууд

Тя сравнява културния климат в момента с годините на маккартизма в Щатите и цитира драматурга Лилиан Хелман: "Аз не мога да орязвам съвестта си така, че да пасва на тазгодишната мода."

Писмото е публикувано в "Харпърс магазин" и е подписано от над 150 писатели, професори и артисти, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм.

В писмото се казва, че "мощните протести за расова и социална справедливост водят до подновяване на настояванията за реформи на полицията, наред с искания за повече равенство и включване в обществото", но се обявява против "вменяването на нов набор от морални и политически ангажименти, които отслабват нашите норми за отворен дебат и толерантност към различията в името на един нов идеологически конформизъм."

Салман Рушди

Настоява се, че "паническият опит за контролиране на щетите води до прибързани и диспропорционални наказания вместо до обмислени реформи". Обръща се внимание на тревожни тенденции: "Редактори се уволняват затова, че са допуснали противоречиви мнения, книги се изтеглят от продажба заради предполагаема липса на автентичност, на журналисти се забранява да пишат по определени теми, професори се разследват за позоваване на различни произведения, изследователи се освобождават заради цитиране на свои колеги, а лидери на организации се отстраняват заради понякога неволно направени забележки."

Писмото завършва с убеждението, че "начинът да опровергаеш лошите идеи е чрез разобличаването им, чрез аргументи и факти, а не като се опитваме да ги заглушим и да се правим, че не съществуват."

Източник Guardian



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29