Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нойбау във Виена или Казимеш в Краков! Моделите на артквартала

Капана в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Какво да се прави, когато един град страда от липса на достатъчно богат социален живот извън културните институции – опера, театър, библиотека и как се запълва тази празнина? По света, а вече и у нас, този проблем отдавна се решава с обособяването на нови открити артпространства, разположени в различни точки на града, като алтернатива на градския център.

Изкарването на изкуството на улицата го приближава повече до хората, създавайки една среда на по-свободна комуникация, но и променя изцяло градския пейзаж. Така се появяват арткварталите, които припознаваме като архитектурни, исторически и културни центрове. 

Моделите на арткварталите по света са различни. Те невинаги са място, където култури и епохи са се срещали и се срещат, невинаги са нещо старо, което вижда нов живот, но винаги са припознати като духовни средища на града, като градското сърце, което бие, независимо кой е той – дали това ще е Нойкьолн в Берлин или Нойбау във Виена, Казимеш в Краков или Алсеркал Авеню в Дубай, Маями арт Дистрикт или Капана в Пловдив, Сохо в Манхатън или Квартала в София. 

За моделите на артквартали по света чуйте в звуковия файл Мартина Стефанова от фондация „ДОМА“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00