Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът на бебе Сара – правата на децата в еднополови семейства

Снимка: pixabay.com

Хиляди еднополови семейства в България и Европа се сблъскват с неуредиците в правната система поради различията в националните системи на държавите членки. Такъв е и казусът на бебе Сара, на което е отказано българско гражданство, защото е родено в еднополово семейство.

Сара е родена в Испания в семейството на българка и великобританка, при раждането си детето е получило акт за раждане, в който са вписани и двете майки, но без да се уточнява коя е биологичната майка на детето. По действащите закони в Испания детето не може да придобие испанско гражданство, защото нито една от майките му не е испанска гражданка.

С казуса от българска страна се заема организация „Действие“. От 2015 година основен фокус в организацията са темите, свързани с признаване правата на еднополовите партньори, техните семейства и деца.

Видими ли са тези хора и семейства за закона и институциите? Защо липсва правна регулация, която да гарантира правата на децата в тези семейства? Могат ли тези семейства да живеят спокойно и със законово уредени права?


Темата коментира в “Законът и Темида“ Венета Ламберова, юрист, председател на ЛГБТ организация “Действие“:

“Бебето Сара е родено в края на 2019 г. в Испания. То има две майки. Едната е българка, а другата е от Гибралтар. И двете майки са вписани в акта за раждане в Испания. Майките имат сключен брак.

Впоследствие установяват, че детето им има трудности да придобие гражданство. Това не предвижда испанско гражданство поради факта, че нито един от родителите му не е испански гражданин. Не може да придобие гражданството от майката си гибралтарка поради специфични изисквания на Великобритания във връзка с това как гражданите на Гибралтар предават гражданство на децата си. Единствената възможност за него е да придобие българско гражданство, което се придобива по право, тъй като една от майките на бебето Сара е българка.

Получават отказ от българската служба ЕСГРАОН, след което завеждат дело в Административния съд София-град. Съдията по делото отправи предварително запитване към Съда на Европейския съюз в Люксембург, относно приложимото европейско право, дали, когато се упражнява право на свободно придвижване, произходът, установен в една държава членка, следва да бъде признат в друга държава членка. 

Моят случай беше близък до този. Но моето дете вече е по-голямо. Тя е на 11 години. Все още за деца като нея, тези, които живеят в България, няма никаква възможност правата на другия, невписан в акта за раждане родител, да бъдат уредени. Това поставя децата в риск, от една страна, с бъдещи наследствени имуществени отношения, които настъпват, тъй като няма как децата да се водят наследници на другия, невписан в акта за раждане родител.

От друга страна, поставя децата в риск тогава, когато има раздяла на родителите, на двете майки, да кажем. И няма как да бъдат защитени правата на детето да се вижда и да поддържа отношения както с невписаната в акта за раждане майка, така и с роднините ѝ. Имаме такъв случай, в който бабата на детето нямаше как да осъществи връзка с него повече от една година. Тъй като имаше неразбирателство между родителите.

Групата на родителите, които живеем в България, не е малка, но имаме неформална група във Фейсбук. Над 100 човека сме в тази група. 90% сме тези, които преимуществено живеем в България. Имаме случаи, при които имаме трудности при получаването на здравна грижа, ако родителят, вписан в акта за раждане, е в невъзможност да присъства.“

Чуйте повече в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15