Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров получава в Брюксел Европейската награда за литература

Георги Бърдаров
Снимка: личен архив

В Брюксел ще се състои церемонията по награждаването на 13-те лауреати на Европейската награда за литература – 2021. Събитието е в културен дом „Флажè” на 9 ноември от 19.30 часа при спазване на противоепидемични мерки и ще се излъчва на живо във Фейсбук канала на Европейската награда за литература.

Българският лауреат Георги Бърдаров, заслужил отличието за романа си „Absolvo te”, е придружен от председателя на българското жури Анжела Димчева – поетеса, журналист и литературен критик.

Решението на журито е известно от 18 май т.г.

Наградите на всички лауреати ще връчи Мария Габриел, еврокомисар в направление „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж”. Заедно с нея на церемонията са поканени словенският министър на културата д-р Васко Симонити и от евродепутатът Сабине Ферхайен, председател на Комисията по култура и образование в Европейския парламент, съобщиха организаторите.

През май Мария Габриел се обърна към широката аудитория с думите: „Важността на литературата е особено силна днес, след като живяхме повече от година под пандемичната сянка, а книгите добиха съществено значение. Четенето ни помогна да не се разруши животът ни. Но зад книгите има автори, издатели и разпространители. Програмата „Творческа Европа” разпознава изгряващите звезди на националните литератури”.


В конкурса участват 41 държави на ротационен принцип през 3 години, като всяка от тях излъчва национален победител. Тази година това са писатели от Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Холандия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция.

Началото на Европейската награда за литература е поставено през 2009 г. с решение на ЕК и се организира от Консорциум, включващ EWC (Европейски писателски съвет), FEP (Федерация на европейските издатели) и EIBF (Федерация на европейските и международни книгопродавци). Офисът на Консорциума е в Брюксел, откъдето определят и членовете на националните комисии.

Финансирането се осъществява чрез Програма „Творческа Европа” на ЕС. Целта е да бъдат разпознати и осветлени чрез преводи и участия в европейското пространство „изгряващите звезди” на отделните национални литератури.

Всеки награден автор ще получи сумата от 5000 евро, участие в Годишната антология на Европейската награда за литература (на родния език и на английски/френски), национално и международно признание чрез превод на отличената книга на основните европейски езици, участие в книжните изложения и литературните фестивали в европейските столици, специално организирани премиери в престижни книжни центрове, интервюта за национални и чуждестранни медии. Общо през различните години чрез финансиране от ЕК са преведени 135 книги на 33 езика, а общият брой на преводите надхвърля 1300.

Доц. Георги Бърдаров е преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и е заместник-декан на Геолого-географски факултет на СУ „Св.Климент Охридски”. Той е трикратен победител в състезание за оратори. През 2015 г. печели телевизионното предаване „Ръкописът” по БНТ, което му дава възможността да издаде първия си роман.

Писателят ще представи наградения си роман „Absolvo te” на 10 ноември, на среща с българската общност в Културен център Цива – Брюксел и ще има възможност да се срещне с издатели от европейските страни, които проявяват интерес да преведат книгата му. Романът е съсретодочие на важни проблеми в Европа в исторически план, но те са актуални и днес: социалното и етническо разделението, религиозното и политическо противопоставяне, издигането на национализма като терор и други крайни идеологии. Авторът е талантлив разказвач, който внушава идеята за толерантност и опрощение, съумявайки да ни направи съпричастни към героите и събитията по време на Холокоста и в арабо-израелския конфликт.

Досега отличени български автори с Европейската награда за литература са: Калин Терзийски с „Има ли кой да ви обича” (2011 г.) , Милен Русков за „Възвишение” (2014 г.), Ина Вълчанова за „Остров Крах” (2017 г.).

Снимки: Фейсбук страница на Георги Бърдаров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Дарев

Да правиш кино там и тук

Богдан Дарев е режисьор и продуцент. Живее и работи в Сиатъл, САЩ, където заминава през 1995 г. В творческата му биография има няколко филма, сред които "Тази баба", "Хармония", "Там", заради който се връща в България 23 години след заминаването си, "Кавал парк", а най-новият се нарича "Спица". Филмът му "Там" беше излъчен по БНТ, а "Кавал..

публикувано на 21.07.24 в 09:10

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18