Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Метрополитън опера – „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус

7
Снимка: Marty Sohl / Met Opera

Последната постановка на това заглавие в Ню Йорк е преди 11 години. Вероятно ръководството на театъра досега очакваше появата на нова митична звезда на оперния небосклон. След дебюта си в „Дама Пика“ от Чайковски и след „Нюрнбенските майстори певци“ от Вагнер младото норвежко сопрано Лисе Давидсен отново е сред солистите в Метрополитън. Този път успехът е наистина блестящ, защото ролята изключително й подхожда. Именно с Ариадна тя изгря за светапрез 2019 г. в Глайнбърн и Виена.


Постановката в Мет е възстановената версия на Мошински от 1993 г, която е повтаряна 6 пъти и в която през годините са участвали звезди като Дебора Войт, Сузане Менцер, Сюзън Греам и Натали Десе.

Режисьорът предпочита класическата визия с елементи на модерност в своите постановки. Действието в пролога се развива зад кулисите на театър. Изобразява трескава подготовка на спектакъл, предназначен да забавлява гостите в дома на заможен виенчанин.


„Тази постановка достига до същността в операта на Щраус - деликатна смесица от величие и фарс, тръпка на красотата, обгърната от ирония, на искреността скрита от осъзнатото“ – пишат в „Ню Йорк Таймс“.

„В третата си поява в Мет норвежкото сопрано показа много страни от своя талант. Тя може да бъде комична, трагична и романтична. Тя може да бъде силна и деликатна. По-важното е, че тя има един от малкото гласове в света, които могат да изпълнят тази сцена с голям резонанс и блестящи цветове.“ – отбелязват в „Опера Уайър“.


„Ариадна на Наксос“ изисква четирима силни солисти, но пресата в Ню Йорк е единодушна, че тук звездата е една. Въпреки критиките през годините към Давидсен за студено присъствие, проблемен среден регистър и безмислено форте, новата „велика Брюнхилде“ очевидно се развива в добра посока и оправдава големите очаквания на опероманите. Наскоро тя издаде и нов компактдиск за Decca с песни от Григ, заедно със сънародника си Лейф Уве Андснес, в който разцъфват меките нюанси на нейния глас и финото светоусещане на артистичния ѝ талант.


В спектакълите на „Ариадна на Наксос“ на Рихард Щраус в Мет съвсем достойно партнират и останалите солисти Изабел Ленард (Композиторът), Бренда Рей (Цербинета) и Брандън Йованович (Бакхус). Диригентът е Марек Яновски.

Снимки: Marty Sohl / Met Opera



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50