Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда „Икар” за чест и достойнство за актьора Симеон Алексиев

Снимка: dtp.bg

На 27 март се чества Световният ден на театъра. По традиция в този ден Съюзът на артистите в България връчва на специално тържество годишните си награди на най-добрите постижения в сценичните изкуства.

48-ата церемония ще премине под мотото „Сертификат за изкуство” и ще се състои в неделя от 19 часа в Народния театър „Иван Вазов”, а от 22.40 часа ще бъде излъчена по Българската национална телевизия. Тогава ще научите кои са наградените в отделните категории, а отсега са известни единствено носителите на специалните награди „Икар 2022”.

Симеон Алексиев е тазгодишният лауреат на престижната награда „За чест и достойнство”. Обичаният от поколения зрители актьор е един от доайените на Пловдивския театър „Николай Масалитинов”.

„В театъра се чувствам щастлив. В театъра се чувствам пълноценен. Забравяш ежедневието си, когато стъпиш на сцената. Най-голямата радост за всеки актьор е като види пълната зала. Пълната зала, която диша с нас и ние усещаме дъха ѝ. И след това озарените лица на хората. Много обичам една приказка на професор Коко Азарян – страхотен човек, страхотен режисьор, който казваше: „Театърът е място за очовечаване”. Това е – очовечаването - и нашето, и на публиката”, сподели в „Артефир” актьорът Симеон Алексиев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Другите носители на награда в специалните категории са режисьорът Асен Шопов, отличен с наградата „За изключителен принос към българския театър”, и певицата Мими Николова – за изключителен принос към музиката”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шесто издание на Международния поетичен фестивал

Международният поетичен фестивал "Софийските метафори 2024", чиято програма е богата и многообразна, тази година се провежда за шести път.  Събитието е на 28 и 29 септември.  Участниците са поети, преводачи и културни мениджъри от пет европейски държави и от България. По традиция фестивалът, който е част от Календара на културните събития на..

публикувано на 25.09.24 в 17:45
Алис Мънро

11 изключителни истории са събрани в "Пътят на любовта" от нобелистката Алис Мънро

В сборника "Пътят на любовта" няма нито един слаб разказ и това съвсем не е преувеличено твърдение. Единайсетте изключителни истории, събрани тук, са представителни за творчеството на Алис Мънро, като много ясно и нагледно подчертават едно от най-ценните ѝ качества – да показва, вместо да казва. С непрекъснато прескачане във времето, редуване на..

публикувано на 25.09.24 в 16:25
Елена Костюченко

"Моята (любима) страна" на руската журналистка Елена Костюченко

"Девизът на "Новая газета" беше: буквите ни са същите, но думите – други. Колко тежи словото? (понякога колкото целия живот) Може ли словото да противостои на въоръжената тирания? (не) Може ли словото да спре войната? (не ) " С тези тежки и страшни думи завършва книгата си с литературни репортажи "Моята (любима) страна" руската..

публикувано на 25.09.24 в 15:57

Дон Кихот и изборът да вървиш срещу течението

Спектакълът "Дон Кихот и дон Санчо" е премиерното заглавие в репертоара на Драматичния театър "Гео Милев" - Стара Загора. Постановката и драматизацията по мотиви от романа "Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча" на Мигел де Сервантес са дело на Юрий Дачев. "Исках заедно с прекрасните актьори от старозагорската трупа да покажа един Дон Кихот,..

публикувано на 25.09.24 в 13:41

Гледната точка на кинокритиката за селекцията на "Златна роза" 2024

Силна късометражна програма, с разнообразни теми и епохи, в които се развива действието във филмите, равностойна на пълнометражната, и много стойностни копродукции, предлага според кинокритиката 42-рата "Златна роза" във Варна тази година. Тя открои късометражните филми "2х2" на Андрей Паунов, "Свиждане" на Веселин Бойдев, "По голите хълмове" на..

публикувано на 24.09.24 в 16:35