Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Любомир Димитров:

Първичната белодробна хипертония е като айсберг

Д-р Любомир Димитров - началник на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница

На 5 май за 10-и път се отбелязва Световният ден на "болестта на сините устни". Сградата на Националния дворец на културата в София ще бъде осветена в синьо от 20 до 22 часа в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с тази рядка и коварна болест. 

Често наричат белодробната хипертония "другата хипертония". Приликата между двете заболявания е в самото наименование. Артериална хипертония означава повишено налягане в артериалната система – аортата  и артериалните съдове, а белодробна хипертония представлява повишено налягане в белодробната артерия и белодробните съдове.

Симптомите…

Диагнозата "белодробна хипертония" често се поставя твърде късно, поради това, че симптомите на заболяването са неспецифични. Много често причината за оплакванията на пациентите или не се разпознават, или се игнорират от лекарите.

"Това е необичайна умора при обикновени физически натоварвания. Ако вие живеете на третия етаж и всеки ден се качвате и слизате по стълбите и досега сте се качвали, без да спирате и да почивате, но неусетно започвате да спирате на втория етаж да си почивате, това е сигнал.

Попитайте алпинистите какво е усещането без кислород в „зоната на смъртта“ над 7500 м – ето така се чувстват пациентите с белодробна хипертония.

Всеки алпинист, който описва състоянието си на такава височина, казва, че всяка стъпка е огромна борба“, обяснява в "Нашият ден" д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Първичната белодробна хипертония е като айсберг

"Ако говорим за разпространението на заболяването, то прилича на айсберг. Ние виждаме частта, която е над водата, това е първичната белодробна хипертония. Другите видове на заболяването са скрити под водата.

Ако искаме да изучаваме това заболяване, първото нещо, което трябва да се направи, е регистър, за да се разбере колко е голяма подводната част на айсберга“, подчерта д-р Любомир Димитров.

Пациентите с първичната белодробна хипертония са хора в работоспособна възраст между 30- и 45-годишна възраст, в разцвета на силите си. За това тази болест, освен чисто медицинските си рискове, има и изключително голямо социално значение, защото се инвалидизират, и то в тежка степен, хора в работоспособна възраст.“

Посланието…

"Всички тези пациенти трябва да получават адекватна медицинска помощ. Ние, говоря за лекарите, обществото, държавата, трябва да им осигурим адекватно лечение“, посочи още д-р Любомир Димитров.

Пълното интервю с д-р Любомир Димитров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава. Заедно с местните общности те ще търсят съзидателни форми на туризъм В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15