Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект цели превръщането на остров Св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата

Снимка: /sozopol-museums.bg

В края на месец август Министерството на културата обяви, че подновява работата по проекта за превръщането остров Св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата. Във връзка с този проект Центърът за подводна археология в Созопол извършва проучвания на акваторията с идеята да разкрие и върне към действие античното пристанище на Созопол.

“Проектът е свързан с превръщането на острова в остров на културата с музей за подводна археология и с лаборатории за консервация и реставрация на археологически паметници. Нашият проект в момента е съсредоточен в пристанището на Созопол и по-скоро към частта, която е към остров Св. Кирик и Юлита с идеята и целта някогашното пристанище, което е функционирало до преди 30 години, да бъде върнато в действие и отново да функционира“.

Това казва в интервю за БНР директорът на центъра д-р Найден Прахов:

“Цялата акватория на пристанището е археологически обект и то изключително богат. Там е било античното пристанище на град Аполония понтика, по-късно наречен Созополис. В акваторията на пристанището са открити и две праисторически селища. При функционирането на едно пристанище тези обекти могат да бъдат увредени, затова нашето проучване в момента цели да установи какво е запазено в акваторията на остров Св. Кирик, където ще бъде бъдещото пристанище и какви мерки да бъдат взети, за да бъдат съхранени обектита и за в бъдеще“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Островът, с територия 82,5 декара, е разположен в акваторията на Созополското пристанище. Името му е свързано със съществуването на това място на средновековен манастир от XI – XIV век, споменат в императорски грамоти от времето на Палеолозите.

Християнският комплекс вероятно възниква през втората половина на IV век, когато в североизточната, най-висока част на острова е изградена голяма триапсидна базилика, свързана със статута на Созопол като епископски център. Църквата е открита през 1927 г. при строителството на „Рибарското училище”.

Около нея са проучени десетки гробове от V – VII век. Намерени са и множество антични артефакти, които потвърждават данните от първите разкопки на френския консул Александър Дегран,  през 1904 г., за наличие на езически храмов комплекс от времето на Аполония, датиран от края на VII пр. Хр. до III век. 

Снимки: sozopol-museums.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Дарев

Да правиш кино там и тук

Богдан Дарев е режисьор и продуцент. Живее и работи в Сиатъл, САЩ, където заминава през 1995 г. В творческата му биография има няколко филма, сред които "Тази баба", "Хармония", "Там", заради който се връща в България 23 години след заминаването си, "Кавал парк", а най-новият се нарича "Спица". Филмът му "Там" беше излъчен по БНТ, а "Кавал..

публикувано на 21.07.24 в 09:10

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18