Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румяна Коларова:

Ефективното законодателство е единственият катализатор за сформиране на правителство

Не мисля, че протестът за по-високи доходи може да направи политиката по-ефективна

Проф. Румяна Коларова
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание днес е ден за контрол на служебното правителство. На въпроси ще отговарят премиерът Гълъб Донев и заместниците му по управление на европейските средства – Атанас Пеканов по икономическите политики и Христо Алексиев и по обществения ред и сигурност Иван Демерджиев.

Очаква се почти всички министри да участват в парламентарния контрол.

От друга страна, работещи от цяла България участват в националния протест за по-високи доходи, организиран от КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ пред Народното събрание. Мотото на акцията е "За повишаване на доходите и запазване на работните места".

“В условията, в които се намираме, протестите не са някакво специфично българско явление и може да се каже, че са индикатор за все по-ефективно, все по-активно и здраво гражданско общество“, казва в “Нашият ден“ проф. Румяна Коларова и допълва:

“В цяла Европа в момента има вълна от протести. Това не означава, че правителството в цяла Европа ще реагират веднага и в степента, в която протестиращите очакват. Трябва да свикнем, че протестите са един изключително важен и много здравословен елемент от нашия социален и политически живот. Едновременно с това, когато се отговаря на протестите винаги трябва да има баланс. Особеното, когато става дума за групови интереси, е, че между груповите интереси винаги има остри конфликти. Когато удовлетвориш пълноценно или еднозначно интересите на едната страна, ощетяваш другата. Мисля че това е нещо, което се разбира и в българското общество. Тогава, когато синдикатите протестират, макар бизнесът да мълчи, със сигурност трябва да се търси баланс за едните и другите“.

Ще има ли оздравяващо действие върху политиците този протест?

От една страна, имаме президента с неговото служебно правителство, от друга, имаме парламента с формиращите се мнозинства вътре в него.

Не мисля, че протестът може да бъде катализатор за някакъв вид по-ефективна политика. Единственият катализатор, който можем да имаме за сформиране на правителство, е ефективно законодателство. И то такова, което в никакъв случай не е опортюнистично, не е според ситуацията, а е такова, което е стратегическо и което сме свикнали да наричаме с едно клише, което нищо не означава - “реформистко“.

За съжаление в българската политика се използват най-вече такива клишета, които са лишени от съдържание и все повече се изпразват. Истината е, че парламентът е изправен пред много реални проблеми и трябва да реши много неотложни задачи, свързани със законодателство.

Законодателната програма е свързана с няколко неотложни теми, като съдебна реформа, като реформа на антикорупционните органи и т.н. От друга страна, парламентът трябва да реши въпроси, свързани с ключови институции. И да формира мнозинства, в които да избере ключови хора в ключови институции. Понякога обединението около личности е точно толкова ефективно за създаване на работещи партньорства, колкото и подкрепата за законопроекти. Това, в което съм напълно убедена е, че бъдещето на този парламент зависи най-вече от ефективността на законодателната дейност“, посочва още той.


Парламентарно представените партии коментираха заявката на Бойко Борисов, че като първа политическа сила имат готовност да предложат правителство, но реален шанс за съставяне на кабинет има само с третия мандат, ако той бъде връчен на “Български възход“.

Лидерът на формацията Стефан Янев потвърди готовност да участва във всякакви разговори с всички политически сили в Народното събрание и не изключи възможността да бъде издигнат като компромисна фигура за министър-председател.

Той призова преди да се влиза в конкретика да се изчака какво ще се случи с първия и втория мандат, да се види какво потенциално мнозинство може да се формира и какви приоритети би имал подобен кабинет.

Христо Иванов от ДБ е скептичен към потенциала на правителство с мандат на “Български възход“. Корнелия Нинова беше категорична единствено, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ. Кирил Петков изключи подкрепа и за третия мандат, ако в него участва ГЕРБ. Костадин Костадинов напомни, че още в самото начало на 48-ия парламент са предупредили, че дори да бъде съставено правителство, то ще бъде плод на безпринципни компромиси и няма да издържи дълго.

Имаме ли яснота за съставяне на бъдещо правителство?

“Имената, които се посочват в българската политика, в началото на развитието на събитията са като бушони, които трябва да изгорят. Твърде вероятно е “Български възход“, който така лесно и бързо бива посочван да има точно такава роля. Прекалено многото позоваване на “Български възход“ да намалява и все повече да ограничава на Янев да формира кабинет, но и вероятността Радев да му връчи мандат“, казва в интервю за БНР проф. Румяна Коларова и допълва:

“Всичко това го казвам на основата на това, което се е случвало в България и то няма сила на прогноза. Ситуацията е неопределена в такава степен, че човек много лесно може да се заиграва.

Първите два мандата в никакъв случай не са загубени. Напълно убедена съм, че до преди две седмици големият страх на ПП беше, ако предложат някакво правителство, да не би в зала то да бъде подкрепено от ГЕРБ и от ДПС. Сега виждам, че дори е изказана някаква готовност за такава подкрепа, нещо повече, забелязвам, че нещо, което отдавна констатирам, че отворената врата към ДПС е ясно индикирана от Кирил Петков. В това има логика и тази логика е свързана с европейските партийни семейства, към които принадлежат съответните партии.

Това, което се случва в България и линията срещу ГЕРБ, която се интерпретира като линия антикорупция, е неразбираема за европейските политици. И тя е неразбираема не заради антикорупционното говорене, а по две други причини. Първо, не е много ясно защо БСП се възприема като по-малко корумпирана и беше приета като партньор от ПП, но най-вече от ДБ. БСП продължава да е партия в основата, на която фундаментално са залегнали едни схеми на търговия с политическо влияние“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37