Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов за убийството на Иван Владимиров: Ниското правосъзнание на обществото е един от проблемите

Иван Владимиров
Снимка: личен архив

“За пореден път МВР се сблъсква с проблемите, които съществуват в него. Тук не трябва да се взираме единствено в работата на МВР и неговите служители, мисля че има много отговорни фактори“

Това каза пред БНР  Емануил Йорданов, бивш министър на Вътрешните работи по повод казуса с убийството на психолога Иван Владимиров.

Той посочи още, че би следвало да се установи какви са подадените сигнали, кога са подавани и кои са хората, кои са работили по тях, както и каква работа е свършена:

“Когато се коментира този случай, се пропуска нещо, а то е, че има престъпления по отношение, на които производството се образува по тъжба на пострадалото лице. Там няма място нито за полиция, нито за прокурори“.

Според него един от големите проблеми, които имаме е ниското правосъзнание на нашето общество:

“Реално ние не се интересуваме от това кой какви права има и как трябва да ги защитава. Обикновено в такива случаи всички се взират в МВР, никой друг не е отговорен“.

Изводите от случая…

“Те биха могли да бъдат за недостатъчен контрол и недостатъчно качествена работа по случаите. Спомням си един такъв от времето, в което работих в МВР, имаше някакъв любовен триъгълник между две момчета и едно момиче, които работеха като ватмани в градския транспорт. Тогава благодарение на некачествена работа по първото убийство, последва и второ. От трима души двама намериха смъртта си, а третият отиде в затвора“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Емануил Йорданов

Можем ли да говорим за бърнаут?  

Бих могъл да изкажа лично мнение от това, че цял живот работя с хора. Когато си напуснал преди 23 години една система, трудно можем да говорим за бърнаут. Иначе в МВР навремето съществуваше една наредба за работа на Института по психология. В края на нашия мандат аз внесох в нея един текст, който задължаваше преките ръководители на всеки шест месеца да заявяват в писмен вид до Института по психология, дали имат подчинени служители, които имат нужда от психологически изследвания или подкрепа, за да може да не се допуска даден служител да има такива проблеми, които да го доведат до неприятни резултати“, посочва още той и подчертава:

“За съжаление обаче, след като напуснах Министерството, не зная някой да се е интересувал от този текст и от приложението му. Мисля че той би могъл да бъде много полезен. Отделно от това, трябва да имаме много по-сериозно отношение към психиатричната помощ в държавата, защото там не се обръща никакво внимание, а не се и осигуряват достатъчно средства. Работещите в сферата, го правят при изключително лоши условия“.

Според Йорданов в обществото ни липсват семейството, религията, а понякога липсва и образованието. Той счита, че промяната е възможна, но трябва сериозна работа в съответните сфери.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11