Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иля Бер: В Русия има 4-5 различни Русии

Иля Бер
Снимка: личен архив

В навечерието на 24 февруари, когото ще се навърши една година от нападението на Русия над Украйна, в "Мрежата" гостува Иля Бер – журналист, редактор, фактчекър. В момента той живее в Талин, Естония, и работи в най-големия новинарския сайт "Delfi", който обхваща трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония. Иля Бер е основател и главен редактор на сайта "Проверено. Медия".

Преводът в ефир е на Владимир Бернер.

Защо руснаците не излизат на улицата

"Отговорът е много прост, но на него трябва постоянно да се отговаря. В Европа, много отдавна, хората живеят в една различна ситуация. В Русия са забранени всякакви митинги, демонстрации, които не са съгласувани с властите. През последните пет години всяко излизане на улицата, дори сам човек да излезе да протестира, е забранено и това, в най-добрия случай, може да доведе до глоба или арест от 10 до 30 дни. Ако излезеш да демонстрираш срещу войната, това води до наказателно дело /…/ Има и друг отговор на този въпрос. Сигурно знаете за това как немците в хитлеристка Германия са се държали през 30-те години на ХХ век. Питали са ги защо не излизат на масови протести. В Русия не е съвсем така, но отговорът на този въпрос е горе-долу същият."

Агресията като защита. Как се прави това?

"Това се прави с изпитани през годините и проверени начини. Неслучайно сега в социалните мрежи можем да видим цитати от Хитлер, от Гьобелс. Някои от тях са фалшиви, други са оригиналните цитати. Това е нещо, което сега се повтаря в риториката на съвременните руски пропагандисти. Ако контролирате всички основни медии и предоставите такава информация, като постоянно повтаряте един и същи рефрен, независимо че той не отговаря на истината, можете да убедите в това повечето хора. Колко ще е голям броят на тези хора, зависи от редица обстоятелства. В една толкова голяма страна като Русия десетки милиони хора могат да бъдат обработени по този начин и това ще е мнозинството в страната. Това е един разбирам психологически феномен – хората са създадени така, че искат да бъдат смятани за добри. Знае се, че добрите хора в добрите страни не започват агресивни войни. Щом е започнала война, значи това е справедлива война. Това е фактор в човешката психика. Човек иска да се вижда добър и трудно може да бъде прекършена една такава тенденция, която се наслагва с годините. Да разбереш, че ти си на страната на злото и си част от това зло, за нормалните хора води до дисонанс, който трудно може да бъде преодолян, но много е по-просто за обикновения човек да се убеди, че е добър, че хората около него са добри и са на страна на доброто. По такъв начин това послание на пропагандата попада в една добре наторена почва. За голямо съжаление това може да се случи във всяка една страна, с всеки един народ. И това, че повечето хора по света нямат такъв личен опит като руснаците, слава Богу, прави нещата разбираеми."

Най-чувствителната струна на руснаците

"В Русия има 4-5 различни Русии, които говорят на един и същ език, виждат едни и същи неща, но ако се разровиш, разбираш, че те са представители на различни Русии. Една част са ултрапатриотите. Това са милитаристи, за които, както и за Путин, разпадът на СССР представлява една огромна трагична травма. Това са хора, за които главната ценност на живота им е величието на тяхната държава, а не тяхното собствено благополучие, благоденствие. Тези хора са около 15% според мен. Има мнозина, според изследванията те са около 10%, но според мен са около 20%, които вътре в себе си са срещу войната, разбират какво представлява властта на Путин и ако ги попитат дали нещо зависи от тях, то те веднага биха казали, че искат да спрат войната. Ако съм прав и ако наистина става дума за 20%, то това означава, че говорим за около 25 милиона човека. Това е много, но те нямат никаква организация, нямат ресурси, нямат оръжие и остават незабелязани. Те не могат просто ей така да излязат един ден и да превземат Кремъл.

По-голямата част от населението, не по-малко от 60% – това са инертни хора, за които е важно да не бъдат закачани. На тях им е все едно какви земи се завземат или присъединяват… Те се поддават лесно на пропагандата и повтарят тези послания, но ако се промени пропагандат, те ще възприемат новите ѝ постулати и ще говорят противоположното на това, което са казвали преди един месец, и няма да виждат никакво противоречие в това. Те искат да има какво да ядат, те искат да раждат деца в Русия и да не бъдат закачани."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив на Иля Бер
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35