Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Петкова, “Галъп“: Подкрепата за “Възраждане“ е критика към “системните“ партии

Яница Петкова
Снимка: Личен архив

“Временните резултати ни показват, че всичко е в рамките на очакваното“.

Това каза в интервю за БНР Яница Петкова от социологическа агенция “Галъп интернешънъл“.

Според нея българите направиха своя избор, въпросът е “как ще бъде разчетен от тези, които са били избрани“.

Тя подчертава също, че се вижда, че разликата между първия и втория е много малка, но “третият сякаш вече е нова политическа сила, която расте в последните няколко вота и увеличава своята подкрепа“.

Според нея подкрепата за “Възраждане“ често е насочена като критика към партиите, които наричаме “системни“.

“Въпреки очакванията вотът на БСП да бъде разпокъсан между новите кандидати за лявото пространство, партията не увеличи резултата си, но запази това, което беше регистрирала на предишни избори“, посочва още Петкова.

Яница Петкова казва още, че “Движението за права и свободи“ по тези предварителни данни, също не получи ръста, който очакваше от хартиените бюлетини:

“Очевидно проблемът не е там. Може би тази партия е достигнала лимита си за електорална подкрепа, но все пак чакаме още протоколи от чужбина“.

В ефира на “Нашият ден“ Петкова каза също, че ИТН, която по предварителните данни преминава изборната бариера, запазва младежкия си профил. Според нея това отново “изглежда като вид протестен вот на младите хора“.

Протестният вот..

“Ако съберем целия протестен вот, може да се окаже, че това е най-сигурната подкрепа. Хората, които са избрали опцията “не подкрепям никого“ са може би над 100 000 души до момента“, посочва още тя.

Кампанията…

“Сякаш отново се залагаше на стратегията колко е неподходящ другият за управление, а не да докажем колко сме способни и подходящи ние. Това, което направи впечатление, е силната мобилизация на лидерите, особено в последните дни на кампанията. Иначе се запазиха традиционните за всяка партия методи за привличане на подкрепа“, казва още Яница Петкова в “Нашият ден“.

Чуйте пълния коментар в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55