Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Томов представи новата си книга "По времето на неизгубените следи"

| обновено на 14.06.23 в 10:27

Писателят Димитър Томов представи своята нова книга "По времето на неизгубените следи", в която откриваме разкази за съдбата на ботевските четници и за Освобождението на България. В едно интервю за предаването "Нашият ден", Томов сподели своите впечатления и мотивацията за създаването на тази книга.

Той посочи, че книгата на Марсел Пруст "По следите на изгубеното време", към която е възможно да се направи препратка (бел. ред.), може да се тълкува като изгубено време, но за него, възприемайки българската история като ученик, особено революционната част от нея, героите от Априлското въстание, Освобождението на България и последващите борби за национално обединение, са събития, които не трябва да бъдат забравяни.

Томов подчерта важността на запазването на тези факти и исторически събития, които формират нацията и народа. Той изрази загрижеността си за крехкостта на държавността, като посочи, че най-голямата заплаха за България не са външните фактори, а небрежността към езика и неграмотността. Томов е обнадежден от развитието на българските училища в чужбина и инициативата на българската държава в това отношение.

Той отбеляза, че отварянето на училища и образователни центрове в чужбина е важна инициатива, която подчертава почитта към народа и книжовната традиция на българите. Томов заяви още, че отварянето на български училища зад граница е нещо, което ще запази връзката с родината и културното наследство.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Димитър Томов е роден на 29 октомври 1957 г. в Павликени. Завършва българска филология във Факултета по славянски филологии и право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Десет години е зам. главен редактор на в. „Софийски университет“. Двадесет и пет години е директор на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Автор е на редица статии и разкази във вестници и списания.

През 1985 г. излиза първата му книга „Пришълец“, през 1990 г. издава повестта „Животът продължава“, а през 1997 – „Българската книижовна школа“. През 2004 г. за сборника от разкази „Безкрайният катун. Цигански работи“ е удостоен с наградата „Николай Хайтов“ и е неин пръв носител. През 2005 г. издава сборник разкази „Трусове на любовта“. За сборника от разкази „Пътища“ през 2007 г. Димитър Томов получава Годишната награда на Съюза на българските писатели за най-добра белетристична книга за 2006 година.

През 2008 г. издава сборникът с разкази „Нос Павликени“. Разказите му са преведени на руски език под заглавие „Табор, которой уходит в небо“ и с тази книга през 2009 г. е приет за член на Съюза на руските писатели, което го прави първият български писател удостояван с такава чест. Разказите му са преведени и издадени още на английски и френски език. През 2010 г. получава наградата „Йордан Йовков“ за цялостно белетристично творчество и майсторство на разказа. 2016 г. получава Национална литературна награда на името на Георги Караславов за цялостното му творчество. Член на Съюза на българските писатели. Женен, с три деца.

Снимки: wikimedia.org
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16