Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог да пази България!

Княз Александър I Батенберг е символ на възраждащата се българска държава

Проф. Веселин Янчев и Антонина Стоянова в "Какво се случва"
Снимка: Магдалена Гигова

Изложба с неизвестни факти и снимки, а също и с непознати детайли от живота на първия владетел на възстановената българска държава – княз Александър фон Батенберг, беше открита на 5 септември 2023 г. Тя е експонирана в Балната зала на Националната галерия - Двореца в София. Изложбата, озаглавена "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба", е резултат от продължили три години изследвания на архиви и на фамилни колекции от специалисти на фондация "Хайлигенберг Югенхайм".

Ден преди да отбележим 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, екипът на предаването "Какво се случва" на програма "Христо Ботев" постави във фокуса на общественото внимание личността на княз Александър фон Батенберг с директно предаване от Двореца в София, минути преди официалното откриване на изложбата, сред картините на Иван Мърквичка, Владимир-Димитров-Майстора, Антон Митов и др.

В предаването взеха участие г-жа Антонина Стоянова, основател и президент на фондация "Ценности", която представя изложбата в България, проф. Веселин Янчев, преподавател по Нова българска история в Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България и член на авторския екип на изложбата, Джони Глоувър, член на консултативния съвет на фондация "Хайлигенберг Югенхайм" и Карамфила Бакалова, на която благодарим за превода в ефир.


Гостите в предаването определиха като кратък, пъстър и богат на изживявания периода от живота на княз Александър фон Батенберг у нас. Те подчертаха, че Батенберг е незаслужено изтласкан на втора и трета линия герой на възстановената и възраждаща се българска държава. "Той е човек, който посреща предизвикателствата на съграждането на една новосъздадена държава във всяко едно направление – социално, военно, политическо, държавническо. Полага искрени, честни и откровени усилия да превърне България в европейска модерна държава. Резултати, които нито един от следващите български владетели не успява да постигне. Съединението е най-значимият политически и икономически акт в новата българска история", обобщи проф. Веселин Янчев.

Антонина Стоянова поясни, че фондация "Ценности" се опитва, и посредством изложбата, да преодолее неглижирането на личността на владетеля Александър I Батенберг и да покаже историческа личност, която би могла да послужи като инспирация за днешните политици.

Представителите на фондация "Хайлигенберг Югенхайм" започват работата си по изложбата с идеята да обяснят на немските граждани, че такава личност е съществувала. Към изложбата в Германия има подчертан интерес, който не бил очакван.


Любимец на народа княз Александър I Батенберг става символ на възраждащата се българска държава и поставя основите на много от модерните институции. Той модернизира и българската войска, като я превръща в истинска българска армия. Създава и гвардейска част, и подпомага със собствени средства ушиването на униформите й.

"Това е първият български владетел, който влиза в остър конфликт с Русия, не заради това, че е австриец, немец или западен човек, а затова защото се стреми да превърне конституционното право на върховен главнокомандващ в истинско право. Това е една непосилна, нечовешка, титанична борба от първия момент, в който той влиза в България –за отвоюването на българската армия от руска армия, съставена от българи, и превръщането й в българска армия. И това коства неговото място на български владетел." – поясни проф. Веселин Янчев. Абдикирането му е саможертва.

"Бог да пази България!" са думите, с които Александър I Батенберг се обръща към българския народ в последния си манифест преди да напусне страната ни.

Предаването "Какво се случва" по програма "Христо Ботев", директно от Националната галерия – Двореца по повод изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба", можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - Магдалена Гигова, Кайа Христова и Фотогруп

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27