Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На опера в събота

Спомен за диригента и композитора Иван Маринов

На 17 октомври се навършиха 95 години от рождението на диригента, композитора, преподавателя, общественика и човека Иван Маринов! По този повод в предаването си спомняме една малка част от творческото му присъствие в културния живот. 

Накратко за Иван Миринов: диригент, ръководил всички големи оперни театри и симфонични оркестри в България; диригент с международни изяви с оркестри в Европа, Канада, Мексико и САЩ. 

Композитор на творби от различни жанрове: автор на симфонична музика, кантати и творби са глас и симфоничен оркестър; камерна музика, хорова, детска и естрадна; филмова и театрална. Лауреат на конкурса по композиция "Кралица Елизабет“ – Белгия (1956); специализант на големия диригент Франц Конвични (1957) и отличен със Специалната награда на Младежкия фестивал в Москва (1957); носител на почетната "Амфора“ на Миланската скала и "Златната кама“ на Берлинските фестивални дни, "Златният Орфей" за детска музика (1963) и много други национални отличия. Иван Маринов е дългогодишен член на журито на Международните диригентски конкурси “Караян” и “Фителберг”.

Роден в семейство на хора на изкуството – баща му е театрален инженер, а майка му е известната оперна певица Цветана Дякович, като че ли съвсем естествено поема своя път. За своите първи стъпки той споделя: "Аз имах голямото щастие още 12-13-годишен да се срещна с Парашкев Хаджиев, при който ме заведе майка ми. Спомням си и моята учителка по пиано – великолепна и много търпелива жена. Аз бях сравнително буйно дете и обичах да играя. Въпреки това, тя сигурно е забелязала интереса ми към музиката и затова продължи да се занимава с мен. 

Колкото до Парашкев Хаджиев – срещата с него ми отвори нови хоризонти. Нямах намерение да ставам професионален музикант. Майка ми не искаше да тръгвам по този път. Когато бях студент в Юридическия факултет, аз се занимавах тайно от нея с композиция. Парашкев Хаджиев, Панчо Владигеров и Веселин Стоянов я убедиха, че има смисъл да се посветя професионално на изкуството… Присъствието на авторитетни личности около теб, когато си в самото начало на своя път, те кара да преодоляваш трудности, които иначе едва ли би намерил сили да преодолееш."

Предлагаме ви пълен запис на операта Иван Сусанин (Живот за царя) от Михаил Глинка от 1986.

Изпълнителски състав:

Иван Сусанин, селянин от Домнино – Никола Гюзелев (бас)
Антонида, негова дъщеря – Елена Стоянова (сопран)
Ваня, 12-годишно момче, осиновено от Сусанин – Христина Ангелакова
(мецосопран)Богдан Собинин, опълченец, годеник на Антонида – Румен Дойков (тенор)
Руски воин – Николай Стоилов (бас)
Полски пратеник – Ангел Петков (тенор)
Сигизмунд III, полски крал – Димитър Станчев (бас)
Смесен хор на БНР
Симфоничен оркестър на БНР
Диригент – Иван Маринов

Бъдете с програма "Христо Ботев" тази събота, 28 октомври, от 20 часа!
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50