Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Георги Вълчев:

Нужна е промяна в модела на финансиране на висшето образование

| Интервю
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски".
Снимка: БТА

"Действително отговорността е огромна, защото всъщност изборът е кредит на доверие. Колегите очакват университетът да продължи да бъде лидер както в сферата на преподаването на висшето образование, така и в развитието на научните изследвания. И аз ще положа всички усилия да оправдая това доверие."

Това казва в интервю за програма "Христо Ботев" проф. д-р Георги Вълчев, който наскоро бе избран за ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

По думите му една от първите му задачи е инициирането на нова система за финансиране на висшето образование, защото сегашната се отразява негативно на всички университети.

"Това трябва да е колективна дейност със Съвета на ректорите, синдикалните организации, министерството на образованието. Ние ще имаме една конструктивна позиция, тъй като досегашният модел на финансиране, организиран около философията "парите следват студента", започна да генерира проблеми в цялата система на висшето образование, включително и в Софийския университет", посочва той. 

Новият модел трябва да позволи всичко добро, създадено в отделните факултети и звена, да бъде съхранено, както и да даде възможност за поддържане и обновяване на материалната база. Българските висши училища трябва да се интегрират все повече в европейското пространство, като част от европейските университетски алианси.

"Надявам се преди Коледа да предложа екип, с който да работим за бъдещето на университета и въобще за висшето образование в страната", допълва професорът.  

Научните изследвания винаги са били водещи в най-големия университет в страната. Това дава възможност да се разширят начините за финансиране и това да започне да се случва по начина, по който е било замислено първоначално. Трябва се помисли и за нови политики в капиталовите разходи, за може да се отговори на очакванията на студентите за едно много по-приятелска среда, в която те да се чувстват уютно, за да се обучават добре.

Ако се преборим за този нов модел на финансиране, мисля, че ще решим двата основни проблеми. Първо, заплащането на преподавателския труд, на колегите от администрацията и специалистите, които ползваме в многоликата си дейност, тъй като към момента е обидно ниско", твърди проф. Вълчев. 

Сред приоритетите на новия ректор е да се увеличи научната видимост на Алма Матер. Ако страната даде възможност за кариерно развитие за реализация на натрупаното, независимо къде са получили своето образование, ще привлечем отново младите хора. Привличането на чуждестранни студенти отваря врати към чужди страни и икономики, чужди общества. По този начин се разширяват и търговските, и политическите контакти. Нужно е да се положат усилия, за да се отворят тези врати и да върнем чуждестранните студенти както в Софийския университет, така и другите висши училища", казва още той.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 

Проф. д-р Георги Вълчев е роден на 6 март 1962 г. в Николаево. Учи в ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора, а впоследствие завършва СУ "Св. Климент Охридски" през 1988 г. Магистър е по история, с втора специалност философия. През 1998 г. получава образователната и научна степен "доктор" в СУ "Св. Климент Охридски", в Центъра по културознание. От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение. Бил е заместник-декан и на Философския факултет по учебната дейност (2011 – 2015 г.). Проф. Вълчев е ръководител на Катедра "История и теория на културата" (2011 – 2019 г.). Той е научен секретар на Катедрата "История и теория на културата" (2003 – 2011 г.). Ръководител е и на магистърската програма "Мениджмънт и социализация на културното наследство". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 г.Проф. Георги Вълчев е 57-ят ректор на най-старото висше училище в България, като ще го ръководи в следващите 4 години.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40