Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Обсадата на Коринт", опера в три действия от Джоакино Росини

Декори от трето действие на „Обсадата на Коринт”, Париж, 1826 г.
Снимка: Wikipedia

Музика: Джоакино Росини
Либрето: Луиджи Балоки и Александър Суме
Премиера: 9 октомври 1826 година в Париж.

Действащи лица:
• Мохамед Втори – султан на Турция (баритон)
• Клеомен – губернатор на Коринт (тенор)
• Памира – негова дъщеря (сопрано)
• Неокъл – млад гръцки войн (мецосопрано)
• Йеро – почитан от всички гражданин на Коринт (бас)
• Омар – приближен на султана (бас)

Първо действие
Мюсюлманите предвождани от султана Мохамед Втори са завзели Константинопол през 1453 и са сринали Източната Римска империя след славно хилядолетно съществуване. Шест години по-късно те обсаждат Коринт. Гръцките защитници се събират около губернатора Клеомен.

Младият войн Неокъл и почитаният от всички Йеро вдъхват кураж на народа и призовават най-смелите към саможертва. Неокъл напомня на Клеомен, че му е обещал ръката на дъщеря си. Прелестната Памира обаче е влюбена в Алманзор, когото случайно е срещнала в Атина. За жалост пътищата им се разделили. На площада на Коринт Мохамед Втори празнува победата и заплашва, че ще се разправи жестоко с всяка съпротива. Неговият таен агент Омар му известява, че голямата крепост все още устоява на атаките на турците. Довеждат пленения Клеомен.

Мохамед повтаря заканата си пред губернатора на Коринт: ако доброволно не се предадат, ще сринат града до основи. Втурва се Памира и познава в лицето на султана своя изгубен любим. Мохамед е готов да се ожени за нея, а това означава и спасение за Коринт. Клеомен напомня на дъщеря си, че трябва да се омъжи за Неокъл, а когато отказва – я проклина.

Второ действие
В шатрата на Мохамед се подготвя сватбата му с Памира. Младата жена отчаяно търси изход от създалата се ситуация. Разкъсвана между любовта и дълга към съгражданите си тя моли духа на починалата си майка да ѝ даде съвет и кураж. Султанът е непреклонен: съдбата на Коринт зависи от решението на Памира. В разгара на сватбения пир се появява разяреният Неокъл. За да го спаси от страшния гняв на Мохамед, девойката го представя за свой брат. Султанът отменя наказанието и кани младия войн да сподели радостта им. Оскърбен Неокъл отказва, а Омар известява, че коринтяните са се разбунтували. От крепостта Клеомен призовава дъщеря си да не изоставя своя народ. Памира е принудена да се подчини и напуска своя любим. Султанът се заканва, че няма да има пощада за никого...

Трето действие
В гробището на Коринт оцелелите са намерили последно убежище.
Памира заедно с други жени се моли за спасението на града. Идва Клеомен, който все още мисли за дъщеря си като за предател. Неокъл обаче разкрива нейната саможертва. Младата жена се е отрекла от любовта си към Мохамед и чувствата ѝ сега са отправени към Неокъл.

Трогнат Клеомен благославя двамата млади. Врагът е обградил гробището и всеки миг ще избие всички. Йеро им вдъхва кураж и готовите на саможертва гърци тръгват към последния си бой. Останали сами Памира и другите жени в молитви очакват последния си час. Преодолял съпротивата по пътя си, Мохамед се втурва към гробището с едничката мисъл да спаси своята любима. Но Памира е дала дума: по-добре да умре, отколкото да попадне жива в ръцете на враговете на своя народ. Коринт е обхванат от пламъци.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10