Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Попов: Във въображението човек намира свободата

Литературата е най-свободната зона

Алек Попов
Снимка: facebook/alek.popov

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гостува Алек Попов – известен български писател и автор на множество произведения, включително "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Сестри Палавееви" и "Мисия Туран". Безспорно той е една от интересните фигури в съвременната българска литература.

Последното попълнение към литературния му корпус е сборникът "Нови и избрани разкази", който събира в себе си не само нови произведения, но и най-впечатляващите разкази и новели на автора през годините. Сборникът е прекрасен поглед в света на Алек Попов, където фантастиката и реалността често се преплитат.

В разговора за новата книга Алек Попов разкрива някои от източниците си на вдъхновения. Той споделя, че в сърцевината на "Нови и избрани разкази" седи цикъл от нови разкази, които той е искал да напише отдавна. Тази книга не просто представя нови истории, но и добавя някои от най-обичаните теми и стилове от предишните му произведения. Най-важното обаче е, че във всеки разказ има нещо фантастично, което плъзга читателя в магическия свят на духа и реалността.

Една от характеристиките в творчеството на Алек Попов е разнообразието на местата, в които се развиват сюжетите му. Той пренася читателите от топлите средиземноморски брегове до джунглите на Африка и Азия, и дори до суровия пейзаж на Северна Европа. Но също така се занимава и с най-непосредствената реалност, разкривайки магията и мистерията в обикновените моменти и хора от нашия свят.

"Текстовете ми са вдъхновени от едни вътрешни движения на духа. Действителността винаги оказва някакво въздействие върху мислите и чувствата ни. Но те са вдъхновени от самата идея за изкуството, от самата история. Няма значение къде се намира човек, важно е как вижда действителността около себе си и какви идеи има. Човек може да разкаже невероятни истории, без да напуска мястото, в което се намира. Това е територия на въображението, която се открива с всяка една от тези истории. За мен това е може би най-важното, защото именно във въображението човек намира свободата", посочва в разговора писателят.

В разговора за новия си сборник Алек Попов разкрива още един важен аспект от своето творчество – връзката между фантастиката и реалността. Той подчертава, че фантастиката е неотделима част от литературата и че тя предоставя огромен източник на вдъхновение. За него писателите се вдъхновяват от различни образи и идеи, които могат да бъдат преобразени в невероятни истории. И това не зависи от мястото, на което се намират – важното е как виждат света около себе си и какви идеи имат.

По неговите думи най-свободното творческо поле е литературата.

"Не зависиш от други хора, докато правенето на кино и драматургията са колективни изкуства, в които зависиш от много фактори, които не зависят от теб. Ако човек иска да е свободен, е най-добре да развива своите идеи там. Литературата е най-свободното поле, а ако от това стане пиеса или филм – добре дошло", казва още той.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимка – facebook/alek.popov
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20