Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 3 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Немили-недраги" от Иван Вазов

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Доктор Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надка Караджова, Стоян Величков, Мария Лешкова и ОНМ на БНР.
Редактор: Ивайло Маджаров

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Мария Василева от семейната овцевъдна ферма в пловдивското село Строево разказва за живота и битките на животновъдите в България. Във фермата на семейството е изградена детска ферма, която да възпита у посещаващите я деца отношение към източниците на храна и към живота въобще.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
В празничната сутрин на Трети март екипът на Детското.БНР е подготвил богата и забързана програма. Подобно на Алиса в Огледалния свят ще търчим колкото краката ни държат, за да останем 40 минути на едно и също място, а именно в ефира на Детското.БНР. За това време ще успеем да отидем до Казанлък и да се върнем. И няма да попаднем в градината на говорещите цветя, където Алиса завърза разговор с Розата и Тигровата лилия, а ще отидем в Музея на розата, където ще си поговорим с неговия директор – Момчил Маринов. След това ще ви заведем в Лапидариума в града и ще се приберем през село Чавдар, където ще посетим страхотния интерактивен фолклорен център.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата.
Божието творение — човекът е създаден със свободна воля. Ограниченията на тази свобода са поставени от първородния грях. Венецът на Божието творение не може да съществува без своята свобода. Без нея не може да има стремеж към съвършенство на духа, но с първородния грях започва злоупотребата с нея. Всеки е свободен да управлява собствената си съдба, ръководен от грижата за духовното си извисяване. Не случайно св. ап. Павел отбелязва: "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно."
За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата, за нарушаването правата на хората, в името на изопачена вяра говорим заедно с проф. Дилян Николчев, преподавател по Църковно право и ставрофорен иконом Севастиан Йорданов от бургаския храм "Св. Кирил и Методий" и църковен избирател в Сливенска епархия. Повод ни дава скандалната наредба, изготвена от Св. Синод и касирането на изборите за сливенски митрополит.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Философия на празника
По повод празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е, кога и как е утвърден като празничен ден, как изобщо празнуваме у нас, и какви празници имаме – държавни, църковни, професионални и т. н..
Събеседници – монах Калистрат от Зографския манастир на Атон, автор на изследването "Третият Рим", журналистът, коментаторът и философът Веселин Стойнев и журналистът Димитрана Александрова, систематизирала данни за обособяване на 3 март като национален празник.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
В празничното издание на предаването предлагаме запис от откриващия концерт на 71-я творчески сезон на Оркестъра за народна музика на БНР. Събитието е от 19 октомври 2023 година. В него участие взеха солистите Ивелина Димова, Димитър Богданов, Бисерка Пиларска, Иван Стоянов, Донко Марков, Недко Царев и Александра Борисова.
Във втората част на предаването звучат изпълнения на Атанас Вълчев, Елка Вълчева, Динка Русева, Костадин Гугов, ансамбъл "Добруджа", Ангел Димитров, Стоян Ганчев…

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Йорданка Стефанова, Валентин Ганев и Васил Драганов изпълняват текстове на Станислав Стратиев, Дончо Цончев, Йордан Попов и Чарлз Буковски.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Трети март – една от датите, на които си припомняме, че сме българи. Припомняме класици на българската музика, претворили съдбовни мигове от многовековната ни история: Петко Стайнов, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Веселин Стоянов. Техните творби са един от критериите на националната ни памет. Имената им са не просто известни, това са имена, с които всеки елементарно образован човек с българско самосъзнание се гордее и ще се гордее.
• И един съвсем нов повод за гордост в музикалната ни култура. Първата българска постановка на операта "Медея" от Луиджи Керубини беше осъществена в края на февруари 2024 г. в Софийската опера. За огромно съжаление микрофоните на Българското национално радио успяха да стигнат до залата на националния ни оперен театър едва за третия спектакъл – неделя, 25 февруари. В предаването звучат фрагменти от записа с участието на великолепната Диана Ламар в ролята на Медея, Виолета Радомирска - Нерис и Даниел Дамянов - Язон, дирижира Франческо Роза. Светлана Димитрова – драматург на Софийската опера, споделя впечатления от репетиционния процес и представянето на солистите от двата състава. Предизвикателствата в чудовищно трудната партия на Медея коментират Габриела Георгиева, Лиляна Кехайова и Диана Ламар, а Виолета Радомирска споделя мисли за ролята на Нерис.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Върхът" от Боян Обретенов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Почетният консул на България в Демократична република Конго Теодора Игнатова за природните красоти, несметните богатства и ужасяващата беднотия в африканската държава, където неотдавнашна министърка на културата е отгледана от българка.  
• Анелия Талиб за историческите забележителности, нравите и кухнята на Ливан.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Анимиран концерт с песни от фестивала на сатиричната и хумористичната песен "Златният кос", изпяти от актьора Светослав Пеев.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора.
• "Вопли от интернета" – кой е зловещият Червен пират?
• "Животът ни като виц" – еко мартеница за 60 лв.
• "Усмивки от старите радиоленти" – отбелязваме рождения ден на актьора Георги Новаков.
• "Слушател на телефона" – колко полезно е да си купим пушка.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Войната с историята и темите табу в киното - разговор с режисьора Светослав Овчаров в Деня на Освобождението на България.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещ: Димитрина Кюркчиева
В предаването звучат изпълнения на: Брус Хорнсби, Бил Чемплин, "Лед Цепелин", "Бедфингър", Барбра Стрейзънд, Гай Флечър, Димитър Вълчев, "Карпентърс" и други.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Даниела Найденова
Изпълнения на прочути в целия свят български певци и инструменталисти.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35