Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща мини-сюитата "Танго усещания".
Логично, продължението е с "Тинто Танго свирят Пиацола".
В центъра на предаването слушаме испанския композитор и саксофонист Хосечо Гоя-Арибе с превъплъщенията му по Сарасате, "непокорника".
Още малко оставаме на испанска земя с пасакалиите на Адам Балдих и Лешек Мьоздрер, но към тях добавяме и малко Сати (Гимнопедиите).
Финалът е със саксофона на Емил Паризиен и "мартенската" част от част от новия му опус "Let Them Coo".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно етно и уърлд по теми от далечна Индия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Женя Казакова, Димитър Арнаудов, Милена Гаджева, Иван Георгиев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказки за скъпоценности – Перлата на дракона", по португалска приказка.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Островът на съкровищата" от Робърт Луис Стивънсън – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Таня Любенова, Мария Мира Христова
Музикален акцент на седмицата
• Епизоди от живота: За смисъла и значението на Благовещение.
• Темите на деня: Връчване на наградите в националния литературен конкурс "Христо Фотев", връчват се на рождения ден на поета - 25 март. Разговор с Николай Фенерски и спомен в стихове.
• Започват Чудомировите празници и връчване на литературната награда "Чудомир". Разговор с Добрина Матова, директор на литературно-художествен музей "Чудомир".
• Разговорът – Александър Кръстев, художник, кинезитерапевт. Повод за срещата в ефир е предстоящата самостоятелна изложба – за силата, намираща се в ръцете, които рисуват и лекуват.
• Развитието на жените в мъжкия свят е на фокус в новия епизод на подкаста "Поколението Z".
• TERRA Култура
- Седмицата в коментар.
- Архивите: "Господи, колко си хубава" – 90 години от рождението на Христо Фотев и гласът на поета в интервю от 1979 г.
- Културен код: За тайната рецепта на Созополската дамга – с Мария Найденова, експерт в община Созопол.
- Културен отпечатък: 35 години от спелеоложката експедиция на пещерен клуб "Галата" – Варна в пещерата "Жан Бернар" в Савойските Алпи, известна като Дъното на света или Подземният Еверест. На 8 април 1989 година шестима членове на експедицията достигат сухото дъно на дълбочина 1358 м, като само един от тях – Христо Райков, става третият в света и единственият българин преминал под вода галерия в пещерата. Музеят за нова история на Варна организира прожекция на документален филм и среща с Христо Райков на 27 март от 18 часа, а в ефира на Terra Култура спелеологът и психолог ще даде своето интервю в аванс.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Вокалистката Марина Господинова кани своите почитатели на новото издание на проекта "Златните години на джаза". Концертът ще се състои на 30 март 2024 г.
• Нови продукции: "Visions" на певицата и авторка Нора Джоунс.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• "Вълните на морето са жени" представи в рамките на 28-ия София филм фест Аслъхан Юналдъ – разговор с турската режисьорка.
• Бургас отбелязва 90 години от рождението на Христо Фотев – кореспонденция на колегите от Радио Бургас.
• Мигел Фаус и "Тихата прислужница" – разговор с испанския режисьор за пълнометражния му игрален филм, част от тазгодишния София филм фест.
• "Комедия на слугите" на Теди Москов е следващата тема в поредицата "Представленията, които ни създадоха", организирана от Yalta Art Room – разговор с Василена Винченцо-Коломоец и Васил Дуев-Тайг.
• "Хориа" – копродукцията между Румъния, България и Сърбия представят режисьорката му Ана-Мария Комянеску и продуцентката Росица Вълканова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Цигуларят и композиторът Петър Христосков.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Протегната ръка
За помощта, която Каритас България оказва на украинските бежанци; за интеграцията им и в българското общество и осигуряването на достъп до качествени социални, здравни и образователни услуги, както и за достъпa до пазара на труда – за всичко това разказва гостът в студиото Владислав Дамянов - ръководител на отдел "Миграция и интеграция" към Каритас София. Гости в студиото са и Виктория Стешенко – бежанка, и Валентина Димова - социален работник с украински език на Каритас София, които разказват за конкретната помощ, доверието и приятелството, които се изграждат в процеса на интеграция.
• Жената в турското семейство – за ролята на жената в турското семейство ни разказва колегата от Радио България Шефкие Чакър.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Как кураторът влияе върху развиването на вкуса към изкуството? Защо професията днес е толкова популярна, че на куриране подлежат списания, публични дискусии и селекция от продажби на модни продукти? – разговор с кураторките Маргарита Доровска, Весела Ножарова и Светлана Куюмджиева за организираното от тях училище по тяхната специалност.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Илиана Илиева представя XX фестивал на хумора и шегата "Който се смее, дълго живее".
• Ивайло Данаилов разказва за IV "Празник на Цалапишкия бабек и вино".
• Галина Станишева с подробности за XXIX Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала в Люцерн. Свири Фестивалният оркестър на Люцерн с диригент Яник Незе-Сеген. В програмата: Лили Буланже – "В една тъжна вечер"; Антон Брукнер – Симфония № 8 в до минор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" – пряко от зала "Сингълс" на НДК: концерт на американските рокенрол формации Volk Supersuckers.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Франк Льосър e американски композитор, който е написал музиката и текстовете за редила бродуейските мюзикъли. Има награда "Тони" за мюзикъла "Guys and Dolls" (Момчета и кукли) и "Пулицър" за "Как да успеем в бизнеса без наистина да се опитваме". Той е написал музика и за повече от 60 холивудски филма.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02