Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 7 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Котка върху горещ ламаринен покрив" от Тенеси Уилямс

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Хоум офис" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Димитров, Атанас Вълчев, Борис Карлов, Гюрга Пинджурова, Олга Борисова, Павел Сираков, Борка Тричкова, Анушка Михайлова, женска певческа група с.Бухово, Стамболка Генадиева, Ибро Лолов, Хасан Чинчири, Братя Митеви и Румен Сираков.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев – Избрано
водещ: Зорница Гъркова
Пекарната за хляб с квас на София Цилева и Тони Соколов отваря врати в края на миналата година в софийския квартал Княжево, на брега на Владайска река. Пекарната разполага с голяма каменна фурна, градена на място преди около 30 години, на колкото приблизително са и двамата млади пекари, осмелили се да излязат от центъра на събитията и да дадат на съкварталците си вкуса от детството.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Отбелязваме международния ден на детската книга с актрисата и драматурга Здрава Каменова.
Попитахме децата от 133 Средно училище "Александър Сергеевич Пушкин" коя е любимата им детска книга?
• С психолога Соня Ковчезлиева си поговорихме за "Арт терапията при децата".
• Попитахме четвъртокласниците  от 75 ОУ "Тодор Каблешков" защо е нужно изкуството?

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие – Избрано
водещ: Ана-Мария Кръстева
Същността на кръста и кръстоносенето.
Заедно със ставрофорен иконом Дончо Александров от варненския храм "Св. Атанасий" разговаряме за същността на кръста и за кръстоносенето в съвременния свят.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Надежда Московска
Разговор за умората - пролетна, екзистенциална, удовлетворяваща. Психологът Слави Стоев и изследователската в полето на философията на спорта Боряна Ангелова-Игова обсъждат умората на духа и на тялото. Нужно ли е да се реабилитират умората и почивката? Необходимо ли ни е по-сложно понятие за умора, за да живеем пълноценно?

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Нова продукция от Оркестъра за народна музика на БНР със солист певицата Евелина Христова. Премиера на четири шопски песни и любопитни моменти от пътя ѝ до тук като самопродуциращ се артист, като част от съставите на "Ева квартет" и хор "Мистерията на българските гласове".
• Отбелязваме 91 години от рождението на Ангелина Никова - първата родопска певица в редиците на ансамбъл "Филип Кутев”. Припомняме историята и с последното и интервю приживе, съхранено в Златния фонд на медията ни.
• Разкажи ми с песен: поредицата, която търси истории за истински личности и реални събития, възпяти в мелодиите на различните фолклорни области на България, този път представя подвизите на Страти войвода от Странджа. Разказва Костадин Михайлов – изявен изпълнител и изследовател от областта.
• Пилотно издание и на нова рубрика "Мечти по ноти". Срещи с талантливи деца, певци и инструменталисти, с потенциал и визия за фолклорно бъдеще, възпитаници на школи, читалища и различните музикални училища в страната.
Първи гост: Мартин Ганчов – гайдар и певец от СУ "Сава Доброплодни" - град Шумен.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Дамско парти"
водещ: Нина Божидарова
Актрисата Линда Русева изпълнява текстове на Славомир Мрожек, Блага Димитрова, Христо Фотев, Михаил Жванецки и Светла Чимчимова.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Дни след рождения му ден (1 април 1873 г.) честваме "последния велик руски романтик" и гениален мелодик, един от най-големите композитори, пианисти и диригенти на 20-тото столетие – Сергей Рахманинов. Негова музика звучи в документални записи на двама утвърдени представители на тъй наречената "руска клавирна школа" – Евгений Кисин и Кирил Герщайн. Кисин е свирил Прелюди и Етюди-картини на рецитал в Рим през февруари 2023, а Герщайн -– Втория клавирен концерт с Берлинската филхармония, представен в мащабния античен театър "Горската сцена" (Waldbühne) в Олимпийския парк на Берлин през юни 2022 под палката на главния диригент на филхармонията Кирил Петренко.
• Разговор с младия и много талантлив баритон Йосиф Славов за дарбите и отговорността. Поводът е премиерата на "Ловци на бисери в Държавна опера - Стара Загора, в която певецът участва като Зурга. През лятото на 2023 г., малко преди да замине за Южно Африко, където участва в конкурса Operalia, Йосиф подписва договор с мениджърската компания Tact. Следват успешни изяви във Франция и Германия в партии като Жермон и Евгений Онегин. От новия сезон 2024-2025 г. Йосиф Славов ще бъде част от Оперното студио за млади артисти на Баварската държавна опера.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Георги Братов, 79-годишен пенсионер, който тегли кредити, за да пътува сам с раница по света. Посетил е 60 държави, последно Нова Зеландия на автостоп и Индия.
• Магдалена Гигова за вписания в съкровищницата на ЮНЕСКО природен резерват Гобустан в Азербайджан с петроглифи на 20 хиляди години.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпълнени от актьорите Коста Карагеоргиев, Йорданка Стефанова, Антон Радичев, Никола Анастасов и Иван Радоев.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – служебен български народ като лек за несъвършенствата на демокрацията.
• "Животът ни като стар виц" – депутатите отхвърлиха предложението за забрана на рекламата на хазарт.
• "Елегантни решения" – решаваме елегантно проблемите със слоновете в Ботствана и с депутатите в България.
• "Вопли от интернета" – смъкване на възрастта за гласуване за Европейския парламент на 16 години.
• "Тъп виц" – тъп виц.
• "Злобата на деня" – слабостите в играта на Григор Димитров.
• "Слушател на телефона" – ролята и мястото на ревнивата жена в планинското спасяване.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Южнокорейската вълна в киното и филмите, които се впускат в преследване на щастието – портрет на Яна Лекарска, режисьор на новия български филм "Защото обичам лошото време".

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Звучат изпълнения на: Марина Господинова, Славин Славчев, Преслава Пейчева, "Мистър Мистър", Меди, Ван Морисън, Ерик Клептън, Оливия Родриго и Криси Поланд.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
На 1 април се навършиха 80 години от рождението на Владимир Крайнев – един от великите майстори на клавишите. Той е солист на Московската филхармония с диригент Дмитрий Китаенко в клавирен концерт №2 във фа минор от Шопен, а също на Ленинградската филхармония начело с Александър Дмитриев в концерт за пиано и оркестър в до мажор К 415 от Моцарт. Звучат Симфонични етюди, опус 13 от Роберт Шуман и Седма соната от Прокофиев в неподражаемата интерпретация на Владимир Крайнев.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31