Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бродерията и керамиката – занаят, мисия и бизнес

Александра Бошнакова, Теодора Церовска, Илка Рашкова (отляво на дясно)
Снимка: БНР

Приложните изкуства свързват Александра Бошнакова и Илка Рашкова в успеха да ги приложат ефективно в създаването на собствен бизнес изпълнен с творчество.

Александра се занимава с бродерия на дрехи, а Илка изработва съдове от глина.

Двете споделиха в ефира на "Домът на музите" творческия си път, значимостта да придават цвят и смисъл в ежедневието на хората, трудностите и позитивите да имат собствения бизнес свързан с изкуство. Обърнаха специално внимание и на социалните мрежи, които са неизменна част от модерното изкуство, новите пазари и младите почитатели на ръчно изработените артикули. За тях не е трудно да се започне бизнес свързан с изкуство, но е трудно да се развие, а още по-трудно е да се задържиш на пазара.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Какви са българите като родители

"Българският национален характер се е изменял много през годините. Това, което народопсихолозите са систематизирали още в началото на миналия век, обаче можем да открием и до ден-днешен." – казва д-р Диана Андонова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и автор на изследването "Националните културни особености в контекста на..

публикувано на 03.05.24 в 07:53

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е по кината

Филмът на трикратно номинираната за "Оскар" Агнешка Холанд "Зелена граница" е отличен с няколко награди, сред които специалната награда на журито от Венеция '23 и е с номинация за "Златен лъв".  Тридесет години след "Европа, Европа", новият ѝ филм разказва за реален случай. В така наречената "зелена граница" – гориста и блатиста местност между..

публикувано на 02.05.24 в 18:00

Изложба на дипломанти на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" показва избрани творби от пълния цикъл на специализирано художествено образование на учениците от 8 до 12 клас в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.  Представени са трите специалности – "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и..

публикувано на 02.05.24 в 15:00