Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от лятната школа по астрономия и учени от обсерватория "Паранал" - Чили ще обменят методики на работа


Конферентна връзка между астрономическата обсерватория "Паранал" - Чили и 60 ученици, участващи в лятната астрономическа школа ще бъде осъществена на 25 юли, в 5 часа сутринта, съобщи директорът на астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохосян. " Връзката се осъществява благодарение на нашия съгражданин Валентин Димитров, който от много години работи на тази обсерватория. Връзката от една страна е интересна, защото учениците ще могат да кимуникират с хора, работещи на най-високо ниво в астрономията и от друга, защото ще могат да се сравнят различните методики на работа", допълва информацията Агоп Узунбохосян.
Школата започва на 19 юли и ще продължи до 31 юли в туристически комплекс "Белите брези", над Ардино. Участие в нея ще вземат 60 ученици от Кърджали, София, Плевен, Русе, Стара Загора, Ямбол, Шумен, Варна, Бургас и Пловдив. Преподавателският състав на Школата по астрономия е от млади талантливи астрономи, студенти и научни работници. До момента своето участие са потвърдили преподаватели от САЩ, Англия, Германия и България. Сега Школата е единственото място в България, където ученици и студенти могат директно да експериментират и да допълват получените знания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Навършват се 23 години от атентатите на 11 септември 2001

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния..

публикувано на 11.09.24 в 08:50
класна стая

95 първокласници в община Момчилград ще получат безплатни ученически пособия

Безплатни ученически пособия от първа необходимост ще получат в първия учебен ден първокласниците в община Момчилград. Те са 95 и за всеки един от тях общинската управа е осигурила комплект, който включва скицник, тетрадки, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, химикал, пластилин, химикали, ножица, молив, гума. Във всеки комплект има послание от..

публикувано на 10.09.24 в 15:05

Забавеното влизане в Еврозоната е най-големият ни проблем според Кольо Парамов

Най-големият ни проблем е, че забавихме влизането в Еврозоната с 10 -15 години.  Това каза в коментар за Радио Кърджали финансовият експерт и бивш ревизор на Българската народна банка Кольо Парамов: "Липсата на възможност ние да влезем в Еврозоната ни докарва в един допълнителен, тежък ресурсен план, който не се знае по какъв начин, каква връзка и..

публикувано на 10.09.24 в 11:40

Резултатите от матурите в професионалните училища са значително по-ниски от тези в профилираните

Абитуриентите от професионалните училища продължават да се представят доста по-зле на матурата по български език и литература в сравнение със своите връстници от останалите гимназии. Това показва анализ на Института за пазарна икономика въпреки че за втора поредна година разликата в успеха е намаляла. Макар и само с 5 стотни, разликата..

публикувано на 08.09.24 в 17:06
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание

Все още не е ясно дали Цвета Караянчева ще води листа на друго място

Все още не е ясно дали областният председател на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева ще води листа на друго място, съобщи за Радио Кърджали самата тя, и допълни, че има номинации, но последната дума е на изпълнителната комисия. Припомняме, че след като не успя да влезе в парламента няколко пъти, на предишния вот Борисов постави Караянчева начело на..

публикувано на 08.09.24 в 12:54

Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК

Очаква се днес във Върховния административен съд да бъде подадена жалбата, с която от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС"  възразяват срещу указанията, получени от ЦИК - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата лагера в движението подадоха заявления за предсрочните парламентарни..

публикувано на 08.09.24 в 09:12

Кърджали отбеляза 139 години от Съединението

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С кратка церемония Кърджали чества годишнината в градската градина. Единици бяха гражданите в Кърджали дошли да почетат паметта на героите, платили цената на Съединението с живота си. Малцина поднесоха цветя пред паметника на Освободителите, а други стояха в..

публикувано на 06.09.24 в 16:05