Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири момичета от "П.Р.Славейков" с отличия на конференция за Георги Раковски

В продължение на три дни Котел беше домакин на Национална ученическа конференция "Георги Раковски" . Четири ученички от училище "Петко Рачов Славейков" получиха грамоти за отлично представяне на разработки на тема "Сега най-много се изисква да бъдем съгласни, единодушни и целокупни, за да постигнем целта си". Форумът беше по повод 150 години от смъртта на Георги Стойков Раковски. Научни доклади на тема "Сега най-много се изисква да бъдем съгласни, единодушни и целокупни, за да постигнем целта си", представени с мултимедийна презентация представиха Елица Атанасова и Адлен Салимова. Анелия Крумова и Стиляна Аврамова се представиха с есета. Научни ръководители по темите им бяха Димитър Димов и Галина Стефанова. 
Възхитен съм от нивото, което се демонстрира от участниците в националната ученическа конференция. Не очаквах с такава задълбоченост, с такъв ентусиазъм да се подходи към темата Георги Стойков Раковски, защото личността на Раковски е много ярка, тя е оставила много трайни следи в Българското национално възраждане. В биографичен план има все още много спорни и неизяснени моменти, каза за радио Кърджали историкът проф. Пламен Митев от Софийския университет "Свети Климент Охридски". За мен беше истинска изненада това желание на младите историци да открият своя образ на Раковски и да представят онова, което те преценят за най-важно. И в това е смисълът на националната конференция, допълни проф. Митев.

Отличието е повод за радост и за Радио Кърджали, защото Елица Атанасова и Стиляна Аврамова са сътрудници на радиото и част от екипа младежкото предаване "Голямото междучасие", което се излъчва в неделя от 10 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

21-годишен мъж загина, след като блъсна автомобила си в скат

През нощта на 27 октомври в землището на село Дрангово, община Кирково, 21-годишен с лек автомобил „Опел“ се блъснал в скат, след което колата се преобърнала на банкета. Водачът е бил транспортиран от екип на Филиала на спешна помощ в Бенковски до болницата в Кърджали и настанен за лечение с тежка черепна травма и фрактура на крайник. Тази..

публикувано на 28.10.24 в 15:08
 Джевдет Чакъров

ДПС - Доган: Призоваваме за стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски"

Крилото на Движението за права и свободи около Ахмед Доган призовава за диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски". В съобщение до медиите се изразява благодарност към симпатизантите подкрепили формацията въпреки "масираните репресии и безпрецедентния натиск", на които са били подложени...

публикувано на 28.10.24 в 14:10

15 села остават без вода заради ремонт

„В и К” Кърджали съобщава на своите абонатите, че от 8,00 до 18,00 часа на 29.10.2024 година /вторник/ поради ремонт на дефектирала електромуфа на главна тръба в ПСПВ Енчец ще бъде преустановено водоподаването както следва: От 8:00 до 20:00 часа без вода ще останат живущите в селата Срединка, Крайно село, Резбарци, Глухар, Пепелище, Айрово..

публикувано на 28.10.24 в 13:54

100% обработени протоколи: ДПС-Ново начало е първа политическа сила в област Кърджали

В РИК Кърджали са обработени 100% от протоколите. Първа политическа сила в областта е  ДПС-Ново начало с 30 874  гласа, или това са - 41,28%. Втори се подреждат  АЛИАНС ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - АПС. За тях са гласували 28 851  души, или това е 38,57%. Трети са  ГЕРБ-СДС с 5 567  гласа, или това са 7,44%. Четвърти са  КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ..

публикувано на 28.10.24 в 11:54

Красимир Ангелов: ДПС е вече окончателно разделено и връщане назад няма

Основната част от турската етническа общност в България, както и нашите изселници в Турция, които поддържат много тесни връзки със своите роднини тук, се ориентират към традиционното ДПС на хората, които останаха верни на Ахмед Доган.  Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ по телевизия Euronews Красимир Ангелов, директор на БНР - Кърджали...

публикувано на 28.10.24 в 11:38

Шивачи, строители и готвачи са сред най-търсените кадри

Бизнесът у нас ще има нужда от над 260 000 служители през следващите 12 месеца. Данните са от проучване на Агенцията по заетостта. Сред най-търсените професии догодина са строител, шивач и готвач. А сред специалистите с висше образование на трудовия пазар има глад за учители, медицински сестри и лекари. Заради недостиг на кадри от началото на годината..

публикувано на 28.10.24 в 11:09

93,27% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 93,27% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и "Величие"...

публикувано на 28.10.24 в 09:33