Край Бенковски откриха крепост от времето на древна Троя

Крепост от времето на древна Троя откриха археолози близо до село Бенковски. Крепостните стени са изградени от камъни с тегло 5 - 6 тона. Това е характерно за изчезналата Критско - Микенска цивилизация. Откритието е с огромна научна стойност, защото потвърждава хипотезата, че древна Тракия е била част от Микенската култура, считана за първата европейска цивилизация.

Крепостната стена е запазена на височина до 4 метра. Построена е с т. нар. циклопски градеж, характерен за древните Троя, Микена и Тиринт. В България строителство с тази технология е откривано само на Небет тепе в Пловдив. Сега, в Родопите вече е открита цяла крепост от времето на микенската цивилизация. Обектът се датира към 12 - 11 век пр. н. е. и е доказателство, че древните траки също са били част от тази цивилизация. Проф. Николай Овчаров коментира, че още през осемдесетте години на миналия век акад. Александър Фол е изказал хипотезата, че древна Тракия също е била част от тази, считана за първа европейска цивилизация. С изключение на градежа на Небет тепе, до сега е нямало други археологически доказателства за това.

Крепостта е намерена при проучванията на уникален комплекс от царски некропол, светилище и замък, защитени от две крепостни стени. Експедицията, водена от доц. Здравко Димитров  в голяма степен е доказала предположението, че става въпрос за царска резиденция от периода 5 – 4-ти век преди новата ера.

При разкопките на царската резиденция са открити две сгради с представителни функции, много керамика и монети от античните градове по брега на Бяло море. Проучванията ще продължат и през следващата година. Те се финансират от Етнографски ареален комплекс в Златоград. 


Галерия

Вижте още

Укрепват бреговете на централното градско дере в Момчилград

Започва укрепването на бреговете на централното градско дере в Момчилград. Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане е отпуснала 600 000 лева, с които ще се финансира част от проект, изготвен от община Момчилград. Той предвижда укрепването да се извърши на два етапа. Първият е за 611 метра и е на стойност над 1 милион и 265 хиляди лева...

публикувано на 25.04.19 в 16:57

Гръцки биволи "нападнаха" ливадите в Кирковско

Гръцки биволи "нападнаха" ливадите в района между кирковските села Тихомир и Малкоч. Преди седмица животните са навлезли в българска територия и започнали безпроблемно да се разхождат и пасат из неокосените все още ливади. После се оттегляли в реката, където се потапяли целите. Местните се оплакват, че биволите са нанесли поразии. Притесненията се..

публикувано на 25.04.19 в 16:32

Старши треньорът на "Арда" Стамен Белчев остава начело на тима

Старши треньорът на "Арда" Стамен Белчев остава начело на тима поне до края на сезона . С това изявление излезе ръководството на футболния клуб по повод появили се информации, че Станимир Стоилов може да поеме китайски отбор, а негов помощник щял да бъде Белчев, което разбуни духовете в Кърджали. Ето какво още се казва в изявлението:..

публикувано на 25.04.19 в 16:27

Местан преведе паричната гаранция от 10 000 лева

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е превел паричната гаранция в размер на 10 хиляди лева . Това съобщиха от държавното обвинение в Кърджали. Припомняме, че Местан е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при тежка катастрофа по пътя към ГКПП "Маказа". Мярката за неотклонение "Парична гаранция" беше наложена два пъти от..

публикувано на 25.04.19 в 16:15

47 платна грейнаха в Керимовата къща за Великден

47 платна подредиха творците от Дружеството на художниците в Керимовата къща за Великден . Тази година се забелязва подем на акварелната техника, което е радващо за нас, каза художникът и галерист Пенка Атанасова . Движението за възраждането на акварелното изкуство докосва все повече художници , допълни тя. Изложбата продължава до 17..

публикувано на 25.04.19 в 15:19

Бойко Борисов идва в Кърджали за откриването на четвърти завод на "Теклас-България"

Премиерът Бойко Борисов пристига на 11 май в Кърджали за откриването на четвърти завод на фирма „Теклас-България ".Това съобщи за Радио Кърджали  Георги Георгиев, представител на собственика на „Теклас-България”. Четвъртият завод на фирмата край Кърджали е с  площ от 20 000 квадратни  метра . Освен него ще бъде открити два корпуса на..

публикувано на 25.04.19 в 14:36

Близо 927 000 коли са пресекли границата с Гърция през Маказа през 2018 г.

2 539 автомобила средно на ден са преминавали през граничния контролно-пропускателен пункт Маказа през миналата 2018 година .  Това значи, че близо 927 хиляди коли са пресекли границата с Гърция през този пункт. Това каза пред журналисти инспектор Велко Аврамов, заместващ началника на сектор Пътна полиция в Кърджали. В момента трафикът..

публикувано на 25.04.19 в 14:31