Край Бенковски откриха крепост от времето на древна Троя

Крепост от времето на древна Троя откриха археолози близо до село Бенковски. Крепостните стени са изградени от камъни с тегло 5 - 6 тона. Това е характерно за изчезналата Критско - Микенска цивилизация. Откритието е с огромна научна стойност, защото потвърждава хипотезата, че древна Тракия е била част от Микенската култура, считана за първата европейска цивилизация.

Крепостната стена е запазена на височина до 4 метра. Построена е с т. нар. циклопски градеж, характерен за древните Троя, Микена и Тиринт. В България строителство с тази технология е откривано само на Небет тепе в Пловдив. Сега, в Родопите вече е открита цяла крепост от времето на микенската цивилизация. Обектът се датира към 12 - 11 век пр. н. е. и е доказателство, че древните траки също са били част от тази цивилизация. Проф. Николай Овчаров коментира, че още през осемдесетте години на миналия век акад. Александър Фол е изказал хипотезата, че древна Тракия също е била част от тази, считана за първа европейска цивилизация. С изключение на градежа на Небет тепе, до сега е нямало други археологически доказателства за това.

Крепостта е намерена при проучванията на уникален комплекс от царски некропол, светилище и замък, защитени от две крепостни стени. Експедицията, водена от доц. Здравко Димитров  в голяма степен е доказала предположението, че става въпрос за царска резиденция от периода 5 – 4-ти век преди новата ера.

При разкопките на царската резиденция са открити две сгради с представителни функции, много керамика и монети от античните градове по брега на Бяло море. Проучванията ще продължат и през следващата година. Те се финансират от Етнографски ареален комплекс в Златоград. 


Вижте още

С пари от благотворителност и дарения кърджалийско училище си направи сцена на талантите

Сцена на талантите откриха в Основно училище "Свети Климент Охридски". Тя е факт след редица благотворителни инициативи, дарения и доброволен труд . С тази хубава новина започва седмицата за патронния празник на учебното заведение. Училището тази година чества 58-години от основаването си. Известно е на по-старите кърджалийци като..

публикувано на 20.11.18 в 11:05

Защо младите хора излязоха на улицата да протестират?

В Кърджали и при трите протеста не се откроиха инициатори , каквато е картината и в национален план . Нямаме организатори, казаха хората за радио Кърджали при последната си демонстрация . Известна е обаче Фейсбук група, с която се свързва координацията на протестните действия. Затова попитахме граждани на случаен принцип от областния град..

публикувано на 20.11.18 в 10:59
Димитър Манолов

"Подкрепа" иска създаване на държавна застрахователна компания

Големият проблем на последните протести, според президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов е, че по същество няма формулирани искания. Освен, ако нарочната цел не е да се създава напрежение, без да се посочват изходи от ситуацията. Синдикалистът не се наема да прогнозира дали недоволството ще ескалира или бързо ще отшуми. В..

публикувано на 20.11.18 в 10:38

Младежи от Кърджали с награда от БАН

Водещите на младежкото предаване "Голямото междучасие" на Радио Кърджали Анелия Крумова и Атанас Ников бяха отличени в научна сесия на Ученическия институт на БАН. И двамата са възпитаници на СУ "Петко Рачов Славйков" Кърджали. Атанас Ников е с отличие за задълбочена разработка по проекта си „Фразеологизми от Библията в нашия език“. Второто място е..

публикувано на 20.11.18 в 09:58

Кърджалийци на протеста: Искаме по-високи доходи

Протестите срещу ниските доходи продължиха тази вечер в много градове в страната.  Майки на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят, продължават да се събират всяка вечер пред Министерския съвет, докато оставката на вицепремиера Валери Симеонов не бъде утвърдена от Народното събрание. Те блокираха закратко булевардите „Цар Освободител“ и „Васил..

публикувано на 19.11.18 в 20:57

Протестът започна в Кърджали

Преди трийсетина минути започна протестът в областния център. Стотина души, повечето млади хора, се събраха пред паметника на Апостола под звуците на Бела съм, бела, юначе.  Две деца поднесоха венец, а после протестиращите тръгнаха по бул. "България" към автогарата. Ще продължим към кв. "Веселчане", "Възрожденци" и обратно към центъра на града, съобщи..

публикувано на 19.11.18 в 19:22

Политологът Евгений Дайнов ще представи последната си книга в Кърджали

В четвъртък, 22 ноември, Гражданско сдружение „Форум“ е поканило политолога Евгений Дайнов да представи своята последна книга, съобщи Елена Шукерска, председател на Сдружението. В Клуб „Френдс“ от 18 часа ще се припомнят събитията от зимата на 1997 до пролетта на 2017 г., които са включени в третия том от поредицата „Записки по революцията“.  Елена..

публикувано на 19.11.18 в 16:14