Край Бенковски откриха крепост от времето на древна Троя

Крепост от времето на древна Троя откриха археолози близо до село Бенковски. Крепостните стени са изградени от камъни с тегло 5 - 6 тона. Това е характерно за изчезналата Критско - Микенска цивилизация. Откритието е с огромна научна стойност, защото потвърждава хипотезата, че древна Тракия е била част от Микенската култура, считана за първата европейска цивилизация.

Крепостната стена е запазена на височина до 4 метра. Построена е с т. нар. циклопски градеж, характерен за древните Троя, Микена и Тиринт. В България строителство с тази технология е откривано само на Небет тепе в Пловдив. Сега, в Родопите вече е открита цяла крепост от времето на микенската цивилизация. Обектът се датира към 12 - 11 век пр. н. е. и е доказателство, че древните траки също са били част от тази цивилизация. Проф. Николай Овчаров коментира, че още през осемдесетте години на миналия век акад. Александър Фол е изказал хипотезата, че древна Тракия също е била част от тази, считана за първа европейска цивилизация. С изключение на градежа на Небет тепе, до сега е нямало други археологически доказателства за това.

Крепостта е намерена при проучванията на уникален комплекс от царски некропол, светилище и замък, защитени от две крепостни стени. Експедицията, водена от доц. Здравко Димитров  в голяма степен е доказала предположението, че става въпрос за царска резиденция от периода 5 – 4-ти век преди новата ера.

При разкопките на царската резиденция са открити две сгради с представителни функции, много керамика и монети от античните градове по брега на Бяло море. Проучванията ще продължат и през следващата година. Те се финансират от Етнографски ареален комплекс в Златоград. 


Галерия

Вижте още

Отборът по водна топка на Арда заминава за Бургас

Ватерполистите на "Арда" Кърджали на възраст деца 2006 г. заминават на Държавно първенство по водна топка. Състезанието ще се проведе в Бургас на 26 и 27 януари. В него ще вземат участие отбори от Бургас, Варна и София. Това каза за Радио Кърджали треньорът по водна топка Иван Кръстев и добави:  "Повечето от момчетата ще участват за първи път на..

публикувано на 22.01.19 в 10:57

Кърджали чества 141 години от освобождението си от османско владичество

Днес, 22 януари се навършват 141 години от освобождението на Кърджали в хода на Руско- турската освободителна за българския народ война. Годишнината ще отбележат ученици от СУ "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, под ръководството на преподавателя по история Димитър Димов с кратка музикална програма пред Паметника на руския воин в 11.00 ч...

публикувано на 22.01.19 в 09:22

10 бебета проплакаха в болницата в Момчилград от началото на годината

10 са новородените в многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Сергей Ростовцев" в Момчилград от началото на тази година. Това отчетоха от здравното заведение в Деня на родилната помощ. По повод празника в родилно отделение получиха цветя и поздрави от ръководството на община Момчилград.  Първото, проплакало в болницата бебе, е..

публикувано на 21.01.19 в 16:29

В болницата в Кърджали отбелязаха Бабинден

Днес, 21 януари, отбелязваме Деня на родилната помощ, известен като Бабинден. Празникът, посветен на всички специалисти, които помагат при раждането на дете, беше отбелязан в много болници в страната, също и в акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.  На празника в отделението в Кърджали присъстваха..

публикувано на 21.01.19 в 13:46

Грипна епидемия в Кърджали няма да бъде обявена тази седмица

Тази седмица грипна епидемия в Кърджали няма да бъде обявена. Резултатите на Регионалната здравна инспекция в Кърджали, относно референтните стойности за грип и остри респираторни заболявания са 187,58 на 10 000 души за изминалата седцмица.  С около 40 души са се увеличили заболелите спрямо предишната седмица. Това съобщи д-р Виктор Кирчев,..

публикувано на 21.01.19 в 11:57

Всички селски кметове имат искания към общината

Всички кметове на населени места  в община Кърджали имат искания към общината, свързани с водоснабдяване и благоустрояване на улици, заяви председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. Надявам средствата в бюдет 2019 да бъдат разпределени справедливо, каза той и напомни, че в в община Кърджали има 94 кметства и над 117 населени места. Повече в звуковия..

публикувано на 21.01.19 в 11:26

В Крумовград започва изследване на над сто души за трихинелоза

Днес, 21 януари 2019 г., в Крумовград започва изследване на над сто души за трихинелоза. Те трябва да отидат в кабинетите на личните си лекари, за да им вземат кръв. Изследването е безплатно за тях. Досега няколко души са направили теста по-рано и при някои от тях той е бил позитивен за трихинелоза, защото не са взели профилактично антипаразитното..

публикувано на 21.01.19 в 11:04