Кърджали отбеляза празника Невруз

При засилен интерес и концерт на азербайджанската музика беше отбелязан празникът Невруз в Дома на културата снощи. На проявата присъстваха Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България, Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку, Азербайджан, Хамид Хамидов, председател на парламентарната група за приятелство с Република Азербайджан, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Кърджали Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, народни представители от Кърджалийски регион, кметове на общини от Кърджали, Хасково и Смолян. Отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед също присъстваха.
Гостите на събитието още с влизането си в сградата се потопиха в приказната атмосфера на източния свят. Те бяха посрещнати от чудните картини на талантливата художничка Джамиля Хашимова. Изложбата "Райските градини на тюркския свят", съдържаше около 20 картини в меки пастелни тонове, които бяха подредени във фоайето на Дома на културата. Имаше и кулинарна изненада. На маса бяха подредени вкусни изкушения и ядки, традиционни за празника. 
Събитието откри актьорът от Кърджали Атанас Атанасов:

След словото на Атанас Атанасов, кметът на Кърджали приветства гостите:

Градоначалникът на Кърджали завърши речта си с благодарност към присъстващите и връчи плакет на председателя на Международния фонд за тюркска култура и наследство и на посланика на Азербайджан в България.

Гюнай Ефендиева изказа признателността си на посланика на Азербайджан, както и на всички гости, присъстващи на събитието: "Нека Невруз да донесе на всички хора всичко най-добро" и честити празника.

Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова приветства на български език всички гости и разказа за празника:

Хамид Хамидов също поздрави присъстващите, след което празникът продължи с концерт  на азербайджанска музика. На него бяха представени азербайджански джаз композиции в изпълнение на българска група с ръководител Минко Ламбов.

Галерия

Вижте още

Графа идва на 8 октомври в Смолян. На 9-ти ще пее в Кърджали

Влади Ампов – Графа избра Смолян и Кърджали сред петте града, в които продължава турнето си през есента. Концертът в Смолян е на 8 октомври в  Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. На следващия ден - 9 октомври, любимецът на публиката ще пее в Кърджали в Държавен театър "Димитър Димов“.  Графа ще зарадва феновете си с впечатляващо шоу с..

публикувано на 23.05.19 в 14:39

Руши Видинлиев представя сингъла "Несъвършен"

След 10-годишна пауза и след уникален интерес от страна на феновете (рекордно разпродадени в рамките на денонощие клубни събития между 2016 - 2019), РУШИ най-после е готов със съвсем нова авторска музика. Първи сингъл е парчето НЕСЪВЪРШЕН . То ще стане част и от предстоящ мини-албум – ПСИХО , чиято дигитална премиера ще бъде съвсем..

публикувано на 23.05.19 в 14:18
Мишо Йосифов

Мишо Йосифов и Надя Тончева ще бъдат гвоздеят на джаз феста "Долината на Орфей" - 2019

Солистът на Биг бенда на БНР, тромпетистът Мишо Йосифов и певицата Надя Тончева ще участват на Джаз феста "Долината на Орфей" - Кърджали 2019. Музикантите ще представят концертната програма "Колко високо е Луната", изградена върху песни на Елла Фицджералд. В бенда на Надя и Мишо ще се включат още Павел Цонев - пиано, Христо Минчев - контрабас и..

публикувано на 22.05.19 в 15:37
X - Key

На 22-ри май в "Хоризонти" очаквайте:

Група, която ще свири на една сцена с проекта "Инкогнито" на Джаз фестивала в Банско, е част от слелекцията на джаз фестивала "Долината на Орфей" - Кърджали 2019. На галаконцерт в първо студио на Българското национално радио в понеделник вечерта бяха връчени наградите от 50-ия юбилеен конкурс за нова българска поп и рок песен "Пролет 2019". Кои са..

публикувано на 21.05.19 в 17:23
Село Дрангово

Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май

Кирковското село Дрангово ще отбележи двоен празник на 24 май. В петък жителите на пограничното село ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на село Дрангово.   Първият селищен празник на Дрангово датира още в далечната 1972 г. Тогава е открита и паметната плоча на патрона на селото..

публикувано на 21.05.19 в 08:37

Артефакт от Кърджали е в основата на научна сензация

Находка от праисторическото селище, което се намира в центъра на Кърджали, е в основата на научната хипотеза, че на Балканите за пръв път в света се появява т.нар. Нефритена култура. Малкият артефакт е един от емблематичните за България паметници от неолита - нефритен амулет във формата на свастика. Възрастта му е 8 хилядолетия. Открит е преди повече от..

публикувано на 20.05.19 в 15:05
Фолклорна група за автентичен фолклор

Читалището в Черничево отбеляза 90-годишен юбилей

Читалище "Бяло море" в село Черничеовo отбеляза 90-годишен юбилей. Годишнината на културната институция събра много гости и приятели на селото. В далечната 1929 година будни българи от Черничево слагат началото   на читалищната дейност в селото. Читалището разполага с библиотека, която има над 5 000 тома книги. В празничния ден..

публикувано на 20.05.19 в 12:37