Кърджали отбеляза празника Невруз

При засилен интерес и концерт на азербайджанската музика беше отбелязан празникът Невруз в Дома на културата снощи. На проявата присъстваха Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България, Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку, Азербайджан, Хамид Хамидов, председател на парламентарната група за приятелство с Република Азербайджан, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Кърджали Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, народни представители от Кърджалийски регион, кметове на общини от Кърджали, Хасково и Смолян. Отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед също присъстваха.
Гостите на събитието още с влизането си в сградата се потопиха в приказната атмосфера на източния свят. Те бяха посрещнати от чудните картини на талантливата художничка Джамиля Хашимова. Изложбата "Райските градини на тюркския свят", съдържаше около 20 картини в меки пастелни тонове, които бяха подредени във фоайето на Дома на културата. Имаше и кулинарна изненада. На маса бяха подредени вкусни изкушения и ядки, традиционни за празника. 
Събитието откри актьорът от Кърджали Атанас Атанасов:

След словото на Атанас Атанасов, кметът на Кърджали приветства гостите:

Градоначалникът на Кърджали завърши речта си с благодарност към присъстващите и връчи плакет на председателя на Международния фонд за тюркска култура и наследство и на посланика на Азербайджан в България.

Гюнай Ефендиева изказа признателността си на посланика на Азербайджан, както и на всички гости, присъстващи на събитието: "Нека Невруз да донесе на всички хора всичко най-добро" и честити празника.

Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова приветства на български език всички гости и разказа за празника:

Хамид Хамидов също поздрави присъстващите, след което празникът продължи с концерт  на азербайджанска музика. На него бяха представени азербайджански джаз композиции в изпълнение на българска група с ръководител Минко Ламбов.

Галерия

Вижте още

Укривани с векове икони се пазят в Кърджали

В Регионалния исторически музей в Кърджали се пазят икони, укривани с векове. Експозицията, която е една от най-богатите в България, е подредена в приземния етаж на Градската галерия. "Тази сбирка показва едно непрестанно развитие на християнската култура в Родопите, която макар и с различна интензивност, продължава до наши дни", казва Валерия..

публикувано на 18.03.19 в 10:44

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Компютърните игри помагат за социализацията и адаптивността на човека, изграждат уменията за работа в екип, дават самочувствие и не на последно място, са възможност за печелене на пари. Това стана ясно от разговора с двама геймъри, хора, специалисти в тази материя – Чавдар Бончев и Борислав Кондаклиев. Много от нас допускат негативни..

публикувано на 17.03.19 в 17:32
Иван Пещерски, секретар на ОНЧ

Танцови клубове от страната си дават среща на фестивала "Пролетно хоро" във Велинград

На 23 март във Велинград ще се проведе осмият национален фолклорен фестивал "Пролетно хоро". Това  е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно, разказват организаторите.  Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване  за участниците, и за публиката. Танцовите клубове п редставят по атрактивен..

публикувано на 16.03.19 в 14:50

Посланикът на Кралство Мароко ще бъде гост в Момчиловци за Тодоровден

На много места в страната утре ще се отбележи Тодоровден. По традиция този празник се отбелязва с кушии. Такива конни състезания ще се проведат във Велинград, Златоград, Чепеларе, Смилян и Момчиловци. В смолянското село Момчиловци за празника ще гостува посланикът на Кралство Мароко в България  Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи. На празника в..

публикувано на 15.03.19 в 13:46

Кирково празнува 105 години от създаването като общински център

На 26 март най-южната българска община ще отбележи 105 години от създаването си. За първи път Кирково се появява на административната карта, като център през 1914 година, който е към Гюмюрджинска околия или това е днешния гръцки град Комотини. Селото се намира на 39 километра от Комотини и на толкова от сегашния областен град Кърджали. По територия..

публикувано на 15.03.19 в 13:16
Тодоровден в Златоград

И тази година Хитър Петър и Настрадин Ходжа ще се включат в кушията в Златоград

За поредна година в Етнографския ареален комплекс в Златоград ще отбележат Тодоровден с кушия в която ще вземат участие Хитър Петър, Настрадин Ходжа и Санчо Панса. С тези и други интересни привлекателни прояви привличат туристи в Златоград. Състезанието ще бъде в три категории с коне, магарета и мулета. На мегдана в стария град местното читалище ще..

публикувано на 13.03.19 в 15:34
Прескачана на мартенски огън в село Забърдо

Традициите на Стара Марта в Родопите

На 14 март на много места в Родопите отбелязват Стара Марта - празник за посрещане на пролетта, датира още от стари времена. Различни са ритуалите, които се изпълняват в различните населени места в Родопите.  В село Забърдо отбелязват празника с обикаляне на кукери из къщите, които гонят злите сили и наричат за здраве. Румяна Кехайова, секретар на..

публикувано на 13.03.19 в 14:48