Хасан Улусой: Думите ми са погрешно интерпретирани от медиите

МВнР: Изказването на турския посланик е политически неприемливо

Н. Пр. Хасан Улусой
Снимка: БГНЕС

Остра реакция последва на различни нива в българското общество след думите на турския посланик в България Хасан Улусой за по-ефективно изучаване на турски език в училищата, изречени в Кърджали преди дни. Нека си припомним какво се случи в репортажа на Красимир Ангелов: 


 Изказването на Улусой провокира реакция от страна на премиера, който преряза лентата на поредния завод за автомобилни части на чуждестранна компания.
Според посланик Улусой турските инвеститори искат работниците им да знаят турски език. Борисов заяви, че ще потърси отговорност от посланика, ако думите му са предадени вярно.
По разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България беше извикан вчера, за да даде обяснения. 
Турският посланик у нас Хасан Улусой заяви във Външно министерство, че думите му за изучаването на турски език били погрешно интерпретирани от медиите, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Улусой бе извикан в МВнР от директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г., в което призовава между другото българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Беше подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Посланикът на Турция от своя страна заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски смята, че въпросът, който предизвика напрежение в отношенията, ще бъде изяснен. Нейнски присъства на освещаването на новия купол на българската църква" Св. Георги" в Одрин: "Аз съм запозната единствено от медиите, тука няма отзвук. Очаквам в понеделник да се изясни ситуацията".

По-рано премиерът Бойко Борисов също заяви, че ще бъде търсено обяснение дали турският посланик е имал предвид задължително изучаване на турски език.

Президентът Румен Радев също се обяви вчера срещу външна намеса в българската образователна система.

Още на 11 май последва и острата реакция на посолството на Турция в София. В прессъобщение на сайта на мисията на Анкара у нас се обяснява, че в изказването на посланик Улусой „се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България и е изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването под формата на „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование“, се казва в съобщението.

На сайта на турското посолство е приложен текстът на изказването на посланика на турски език, неофициалният му превод на български език, както и видеоклип на изказването му.

"Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока", е казал турският посланик.

Вижте още

Транспортен кувьоз ще получи болницата в Момчилград от кампанията "Капачки за бъдеще"

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще"  осигурява три нови кувьоза за болниците в Асеновград, Момчилград и Мадан. Общинската болница "Д-р Сергей Ростосцев" в Момчилград когато се налага транспортиране до друго лечебно заведение на новородено се налага да чакат транспортен кувьоз от областната кърджалийската болница, което..

публикувано на 18.10.19 в 15:03
Марияна Павлова

Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Родената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата. Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена в себе си и за мен изпяването на най-ниския тон не беше никакъв проблем,  казва Марияна...

публикувано на 18.10.19 в 11:30

“Sweet Child O’ Mine” на Guns N’ Roses е първото видео от 80-те с 1 млрд. гледания

Видеото към сингълa на легендарната рок банда Guns ‘N Roses’ , “ Sweet Child O’ Mine ” , официално е първото музикално видео от 80-те години, достигнало 1 млрд. гледания в YouTube. Това постижение е второто по рода си за бандата, чието видео към епичното парче “November Rain” (1992 г.) през 2018 г. се превърна в първото (и единствено до..

публикувано на 16.10.19 в 16:11
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в четири сезона“. Самодейците са разделени в четири възрастови групи, които ще представят богатството на..

публикувано на 15.10.19 в 12:13

Джеймс Артър посвещава своя нов албум "Yоu" на Вас!

Британската суперзвезда Джеймс Артър издава нов албум, озаглавен "You" , който посвещава на Вас! Епичният проект от 17 парчета, сред които хитовите сингли “ Naked ”, “ Treehouse ”, “ Empty Space ” и “ Falling Like The Stars ”,представя най-смелото лице на изпълнителя, с още по-емоционални текстове и съвкупност от музикални..

публикувано на 14.10.19 в 14:11
инж. Ивана Калчева

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Разговаряхме за урока, който научи обществото ни след поредния случай на изоставено от родителите си дете. Чухме размислите на Деница Бакалова – млад юрист и човек на възрастта на хората, чиято постъпка провокира обсъждането на темата. Става въпрос за човечност, а тя се учи в семейството, каза Бакалова. Родителството не е игра и трябва да..

публикувано на 13.10.19 в 20:35
Формация Фаворит

Стелиана Тенева - тракийският глас във формация "Фаворит"

Формация "Фаворит" е съставена от петнадесет певци, музиканти и танцьори. Млади таланти, амбициозни момичета и момчета, които популяризират автентичния български фолклор. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика и танци. Идеята за сформирането на групата се ражда още когато всички са в музикалното училище в Котел. Сега част от тях вече..

публикувано на 12.10.19 в 15:40