Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожен е магия, наследство и бъдеще

6
Роженски събор 2019
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



Роженският събор събра близо 3 500 фолклорни формации, танцови, певчески групи, индивидуални изпълнители и инструменталисти. На една от сцените се явиха и женската певческа група от село Дряново, общ. Лъки и Албена Гърбева. Където журито присъди трето място в индивидуално изпълнение на Албена и на Дряновските баби.

Ева Валентинова, Росица Чукалова, Албена Гърбева и Божидар Чолаков Албена Гърбева е на 14 години учи в НУМТИ „Добрин Петков“ в гр. Пловдив. Всяко лято отива на гости при баба си в с. Дрянов, за да учи песни. Баба ѝ е Росица Чукалова, ръководителка на ЖПГ „Дряновските баби“. Групата съществува от 2008 година. Певческата група е съществувала още преди демокрацията. През 1989 година певческата група се е разпаднала и през 2008 г. се събрахме отново, разказва баба Роси.

Рожен за нас е невероятно място, една тръпка, която не може да се изживее на друго място, разказва още ръководителката на ЖПГ „Дряновските баби“ Росица Чукалова.




ДФГ Изворче и ТГ Рипни-тропни с. Елховец, общ. Рудозем На една от сцените се изявиха и ДФГ „Изворче“ и танцовата група „Рипни-тропни“ при НЧ „Звезда – 1950“ от село Елховец, общ. Рудозем. На 

Секретарката на читалището Даниела Огнянова се похвали, че следващата година им предстои да отбележат 70-годишен юбилей. Това е второто явяване на певческата фолклорна група на Роженския събор.


Фанка Кючукова от село Буково, общ. Мадан също се представиха на Роженския събор с нейната група. Фолклорната група при НЧ „Иван Вазов -1958“ с. Буково, съществува от 1964 година. В миналото към читалището е имало доста групи, мъжка, женска, смесена певческа група и детска, но всичко се разпадна и днес остана само женска фолклорна група към читалището. Аз съм в читалището от 1980 година, разказва Фанка. На Рожен не пропускаме участие. Винаги когато е имало събор ние сме тук. Навремето като чели имаше повече народ, но пък нямаше толкова състави от Северна България, както днес има, разказва Фанка Кючюкова.

Гайдар на фолклорната групата е Славчо Кючюков, който днес е част от големия състав „100 каба гайди“.


Женска певческа група за автентичен фолклор от с. Аврен, общ. КрумовградНа една от сцените се яви и Женска певческа група за автентичен фолклор от село Аврен, общ. Крумовград. „От това по-хубаво място, няма никъде“, казват от състава.

Западните Родопи бяха представени от Група за автентичен фолклор от село Борино, общ. Борино, обл. Смолян с ръководител Асен Чолаков. Певческата група изпълнява родопски и турски фолклор, тъй като в малката родопска община живели и турскоговорящи.

Чуйте целия материал в прикачения звуков файл.


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56