Новият творчески сезон на ФА "Родопа" ще бъде посветен на 60 години от създаването му

Ръководството на ФА "Родопа" оповести днес пред медиите приоритетите му преди началото на новия творчески сезон.
Главният художествен ръководител Адриан Петров посочи, че той ще бъде разделен на две части. 

Първата ще бъде посветена на продължаващото национално турне на спектакъла "Невястата", само след ден ще гостуваме в Ивайловград, където също ще представим постановката. Заедно с това ще започнем работа по новия спектакъл на ансамбъла „Нощ на фолклора", посочи Петров. 

Втората част на сезона ще бъде свързана с отбелязването на 60-годишния юбилей на ансамбъла, който е създаден през 1960 г. 

Цялата година ще премине под това мото, което е свързано с Родопите, за да покажем красотите на родопската песен, родопския фолклор и инструменти, обясни Петров. 

Той уточни, че заедно с директора на ансамбъла Сийка Василева и всички колеги си поставят доста амбициозна задача - да покажат новите гласове и новото звучене на ансамбъла и всичко това в симбиоза с Общинския духов оркестър, които са част от голямото семейство на ФА „Родопа“. Това са част от творческите задачи, които ръководството си е поставило. 

Ансамбъл "Родопа" има своето уникално място в българското изкуство и той го заслужава, защото го е защитил по един непреходен и категоричен начин, заяви още гл. художествен ръководител на културната институция.

ФА „Родопа“ се утвърди като една емблема, въпреки трудностите, които са ежедневни и заедно трябва да преодоляваме, каза при откриването на новия творчески сезон зам.-кметът Марин Захариев. По думите му с правилното управление, с подходите, които са били възприети, като цялостното менажиране, спектакли, осигуряването на автобус, показват че това може да бъде една структура по-различна от тази преди години. Захариев допълни, че през следващата година подобаващо ще бъде отбелязан и 60-годишния юбилей на ансамбъла. 

Фактът, че той има участия в различни градове и хората от няколко години питат и се интересуват от дейността му, показва че ансамбълът е нужен на Смолян и Родопите. Трябва да го възприемаме като общородопски ансамбъл, като ансамбъл на планината. Колегите от останалите общини в областта също трябва да го ползват и да го чувстват като нашия родопски ансамбъл, посочи Захариев. 

Той каза, че една от основните причини Роженският събор тази година да е имал такъв голям успех е приносът на ансамбъла. Захариев увери, че община Смолян ще продължава да помага на ансамбъла и заедно ще вървят напред.

Петров благодари на община Смолян и на всички от ФА "Родопа" за изминалия творчески сезон, през който той е достигнал до най-високите върхове на музикалното и танцово изкуство.
Ансамбъл „Родопа" е една институция, която е създала големи имена в българското изкуство и е пренесла през годините онова, което нашите деди са ни оставили като наследство, а именно невероятното фолклорно богатство на тази магнетична планина Родопа, каза в заключение Петров.Пресцентър на община Смолян


Вижте още

Транспортен кувьоз ще получи болницата в Момчилград от кампанията "Капачки за бъдеще"

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще"  осигурява три нови кувьоза за болниците в Асеновград, Момчилград и Мадан. Общинската болница "Д-р Сергей Ростосцев" в Момчилград когато се налага транспортиране до друго лечебно заведение на новородено се налага да чакат транспортен кувьоз от областната кърджалийската болница, което..

публикувано на 18.10.19 в 15:03
Марияна Павлова

Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Родената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата. Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена в себе си и за мен изпяването на най-ниския тон не беше никакъв проблем,  казва Марияна...

публикувано на 18.10.19 в 11:30

“Sweet Child O’ Mine” на Guns N’ Roses е първото видео от 80-те с 1 млрд. гледания

Видеото към сингълa на легендарната рок банда Guns ‘N Roses’ , “ Sweet Child O’ Mine ” , официално е първото музикално видео от 80-те години, достигнало 1 млрд. гледания в YouTube. Това постижение е второто по рода си за бандата, чието видео към епичното парче “November Rain” (1992 г.) през 2018 г. се превърна в първото (и единствено до..

публикувано на 16.10.19 в 16:11
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в четири сезона“. Самодейците са разделени в четири възрастови групи, които ще представят богатството на..

публикувано на 15.10.19 в 12:13

Джеймс Артър посвещава своя нов албум "Yоu" на Вас!

Британската суперзвезда Джеймс Артър издава нов албум, озаглавен "You" , който посвещава на Вас! Епичният проект от 17 парчета, сред които хитовите сингли “ Naked ”, “ Treehouse ”, “ Empty Space ” и “ Falling Like The Stars ”,представя най-смелото лице на изпълнителя, с още по-емоционални текстове и съвкупност от музикални..

публикувано на 14.10.19 в 14:11
инж. Ивана Калчева

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Разговаряхме за урока, който научи обществото ни след поредния случай на изоставено от родителите си дете. Чухме размислите на Деница Бакалова – млад юрист и човек на възрастта на хората, чиято постъпка провокира обсъждането на темата. Става въпрос за човечност, а тя се учи в семейството, каза Бакалова. Родителството не е игра и трябва да..

публикувано на 13.10.19 в 20:35
Формация Фаворит

Стелиана Тенева - тракийският глас във формация "Фаворит"

Формация "Фаворит" е съставена от петнадесет певци, музиканти и танцьори. Млади таланти, амбициозни момичета и момчета, които популяризират автентичния български фолклор. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика и танци. Идеята за сформирането на групата се ражда още когато всички са в музикалното училище в Котел. Сега част от тях вече..

публикувано на 12.10.19 в 15:40