Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газ има до края на септември, обяви Кризисният щаб в енергетиката

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива, заяви на брифинг в МС служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката.

Алексиев посочи, че щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация.

"Проблемите, които са натрупани, са много", отбеляза той и допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". 

"Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", посочи вицепремиерът и транспортен министър.

Според Христо Алексиев "каквито и доставки да искаме да осигурим, те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени".

"За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", посочи служебният вицепремиер.

По думите му осигуряване на необходимите количества природен газ трябва да бъде на възможно най-добрите цени.

Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание.

Aлексиев също така отбеляза, че по отношение на газа, поради факта, че няма действащ парламент, е договорено, че ако има предложения за компенсации на бизнеса, то такива трябва да бъдат подготвени като законодателна инициатива, да преминат всичките нужни процедури и да бъде внесен в новото Народно събрание.
Енергийният министър Росен Христов пък заяви на днешния брифинг, че интерконекторът от Гърция е договорено да се пусне на 1-ви октомври.

Енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват едва трета от нуждите за октомври. Месеците ноември и декември обаче не са обезпечени, посочи Христов.

"Количества газ за септември са осигурени, до голяма степен са осигурени и за октомври. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената", отбеляза още енергийният министър и добави:

"Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври".

Росен Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ:

Неизбежно е България да преговаря с "Газпром" за доставки на газ, заяви още енергийният министър.

"Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър".

Министърът съобщи също така, че започва кардинално преструктуриране на "Топлофикация" - София, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза, че бизнесът не може да работи на цените на синьото гориво в момента. Поносимата цена е 200 лева за мегават час. Над 250 лв. трябва де търсят компенсации: 

"Нямаме алтернатива на договора с "Газпромекспорт" в ценово отношение", подчерта Велев.

Според синдикатите при цена на природния газ от над 250 лв. на мегават ще бъдат затворени предприятия. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" каза, че синдикатите настояват да се гарантира доставка на най-евтиния газ, както и да се ограничи износът на ток.

Щабът беше създаден от служебния премиер Гълъб Донев, веднага след като новият кабинет, назначен от президента, встъпи в длъжност.  Целта на щаба е да овладее кризата в енергетиката, да предложи решения за сигурност на доставките, както и механизъм за контрол на цените на горивата.

Щабът се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него участват представители на държавната агенция "Национална сигурност", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката.

В началото на август служебният енергиен министър Росен Христов предупреди, че ситуацията с доставките на газ е сериозна и има недостиг на договорените количества синьо гориво до края на годината.

Преди ден Христов обяви, че правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тошко Йорданов от ИТН

ИТН не получиха подкрепа в разговорите за кабинет

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха подкрепили кабинет с последната папка.  Само един депутат от шестимата поканени от..

публикувано на 30.07.24 в 17:00

До края на юли фирмите отчитат наличните си средства

До 31 юли регистрираните по Закона за ДДС предприятия трябва да декларират данни от текущата си счетоводна отчетност за наличните парични средства в касите. Това напомни  Божана Илиева, Главен експерт в Дирекция "Комуникации" на НАП Хасково. В това число се включват и  предоставени заеми от собственици, физически лица, работници, служители, лица, наети..

публикувано на 30.07.24 в 16:44
Любо Полихронов

Почина Любо Полихронов

Напусна ни големият музикант Любен Полихронов. Тъжната вест съобщи с пост във фейсбук дъщеря му Алекс Полихронова.  Освен един от знаковите музиканти на Кърджали, а и на България, Полихронов беше създател и на първата частна ефирна телевизия в Родопите. Ще го запомним с неговите неотменни усмивка и духовитост, бохем, енциклопедист в музиката, голям..

публикувано на 30.07.24 в 16:04

Павлин Кръстев: Предизборно говорене е темата за обходния път на Кърджали в момента

В близките поне пет години няма как да започне строителство на обходния път на Кърджали. Депутатът Павлин Кръстев: "Истината за околовръстния път на Кърджали е, че има много нередности, сроковете са изпуснати, процесите, които са по отчуждававе по проектиране - всичко е с изтекъл срок и всичко е трябвало да започне отначало." Според Павлин Кръстев..

публикувано на 30.07.24 в 15:12

"Възраждане": Злоупотреба е сумата от 100 хил. лв. за ремонт на покрив на "Баба Тонка"

От "Възраждане" нарекоха "явна злоупотреба" исканите от кмета на община Кърджали малко над 100 хиляди лева за ремонт на покрива на детска градина "Баба Тонка" в областният град. Ако се установи категорично, че няма необходимост от този ремонт, от партията обмислят да сезират прокуратурата, защото  скоро на същата детска градина е правен ремонт по..

публикувано на 30.07.24 в 14:53

Пощенските станции временно прекъсват работата си

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 13:15

Срещата на ИТН с "Величие" приключи неуспешно

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител - Красимира Катинчарова...

публикувано на 30.07.24 в 12:35