Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задругата на фантастите си обеща да разшири "Булгакон"

Конвентът в бъдеще няма да бъде така бутиков и камерен

3
Дилян Благов-Гоа и Кирил Добрев /вдясно/
Снимка: снимка: Радио Кърджали



През уикенда около 60 запалени любители на фантастиката си дадоха среща в Кърджали. Писатели, художници, учени и фенове пристигнаха тук на 22-ото издание на Булгакон, за да си припомнят славните години, да поспорят, пофантазират и пошегуват. Традиционният конгрес или конвент на фантастите се провежда за втори път в Кърджали, затова за града ни това събитие е юбилейно, казва с чувство за хумор Кирил Добрев, председател на Клуба в Кърджали. Нека чуем повече за замисъла на конгреса от Кирил Добрев: "Спомних си първия Булгакон, който направихме 2002, и понеже сега минаха 20 години, един вид надграждаме това, което сме направили. Защо решихме да го направим малко по-интересен, необичаен и за пръв път, разбира се, в България? Булгакон е най-старият конвент, но неговият живот започна да позалязва. И аз реших с една задруга от хора, доброволци, фенове, отдадени на фантастиката, да го съживим. И се надявам, че от тази година и от всяка следваща той ще става все по-мащабно събитие, все по-отворено. И няма да бъде събитие на "старите клубари" и няма да има камерна форма".

Дилян Благов-Гоа, от клубовете в Пазарджик и в София припомни: "Булгаконът в този му вид съществува от 2000 година, по идея, май че на Генерала /Юри Илков, бел.ред./ и бат Емо - Емо Кръстев". "И оттогава започнаха да излизат фенове, които не се познавахме. Нещата тръгнаха от дир.бг и от клуб "Фантастика". Според Гоа  "фантастиката на български обединява и научната фантастика, и фентъзито и хоръра".


 
След обиколка на историческия музей и мистичния Перперикон, програмата на фантастите започна със спомен за кърджалийския фантаст Никола Кесаровски. Ето какво си спомни Кирил Добрев за Никола Кесаровски: Може би най-известният му разказ и сборник разкази е "Петият закон". "Бяхме ученици и го разглеждахме в "Дъга" и на мен ми направи най-голямо впечатление". 1997 година, беше ноември, мрачно и леко дъждовно.... И ние идваме, имаше едни сергии за книги, сестрата на Петя Караколева ги движеше и каза, че "Ще дойде Кесаровски, Никола". "През мъглата, почти мистично...дойде един човек с един шлифер, малко приличаше на Коломбо, с този тип шлифер, леко поомачкан. После човекът, с който се запознахме се съвсем благ, имаше специфична лицеструктура, физиономия. Но наистина много благ човек, той бе първият председател на клуб Фантастика в Кърджали". 


 
Романът "Лунен цинк" на Никола Кесаровски, остава  недовършен, за съжаление, допълни Кирил Добрев. Съдбата на ръкописа е неизвестна.

Последва онлайн панелът „Цената на смъртта като разменна монета в литературата: да колим масово или елегантно да пронизваме“ с участието на Елена Павлова.
Проведоха се и онлайн срещи с израелския писател Лави Тидхар, с британския Пол Маколи, и чешката фантастка Джули Новакова.
По мръкнало се състоя литературно четене, а преди това авторите се запознаха с книги и комикси на фантастична тематика, както и с юбилеен сборник на местния клуб.
В неделя бяха представени двама чуждестранни автори - Кристина Чодоровска с онлайн панела „Жените в полската фантастика“  и Александър Жиляк с „Кратка история на хърватската научна фантастика“.
В конгреса участва и илюстраторът Петър Станимиров, известен художник в детското списание "Дъга" и на корици на книги на светоизвестни писатели. Разговорът с Петър Станимиров бе за комиксите, илюстрациите и кориците на Стивън Кинг.
Заедно с Елена Павлова и Явор Цанев, той участва и в панела "Вграждане на фантастични елементи в книгите за деца и млада публика и защо да ги учим да четат такива щуротии“. А Николай Теллалов, автор на известната трилогия "Да пробудиш драконче" разсъждава на тема: „Фантастиката: прозрения, провокация или просто развлечение?“
Денят на фантастите ще завърши с наблюдение над нощното небе, а ако имат късмет, и на падащи звезди.
Програмата на конвента продължава до вторник включително.
Очаквайте интервю с Николай Теллалов, в предаването "Вкусен следобед" в неделя от 16 до 18 часа.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43