Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ахавни Кеворкян: В Армения, когато стъпи в къщи, мъжът боготвори жената

Д-р Ахавни Кеворкян е писател, отскоро председател на Дружеството на писателите в Пловдив, пазител на традициите. Радка Петкова разговаря с нея в един откровен диалог за образа на майката, за почитта към жените в арменското общество, за фигурата на жената в арменската литература, за саможертвения й характер и като носителка на нежността. И още - как д-р Кеворкян, която е стоматолог, поддържа своята женственост, и имат ли мъжете, които сядат на зъболекарския й стол, увереност в нейните ръце? Какви цели си е поставила като обединител на поетичните среди в Пловдив?
ДОВЕРЯВАТ ЛИ СЕ МЪЖЕТЕ НА ЖЕНА ЗАД ЗЪБОЛЕКАРСКИЯ СТОЛ?
"Жената е по-приемливия вариант, дори и в тази професия, защото женските ръце са меки, те дават успокоение, те дават топлина, те дават утеха и мисля, че това е важно. Дори и на нашите столове, когато лекуваме пациентите си, ако не усещат топлината на ръцете ни, то виждат топлината на очите ни. и мисля че това прави пребиваването на стоматологичния кабинет по-леко и приемливо".
Нямам проблеми с пациентите си мъже. Надявам се това да продължава да бъде така, заради тях самите.
КАК УСПЯВАТЕ ДА СЪХРАНЯВАТЕ НЕЖНАТА СИ СТРАНА
"Според мен нежността и женствеността идват отвътре. Те са в погледа, те са в топлината на гласа, те са в спокойствието, което може да даде една жена или не може да го даде. Те са във всичко онова, което тя прави в краткото време на общуване със своите си хора вкъщи. ....Мъжете имат последната дума навън от вкъщи, но когато събуят обувките си, и влязат през прага на къщата, те боготворят своята майка и своята съпруга. 
Те боготворят създателките на живота и пазителките на огъня, които правят този дом богат красив. И това е неписано правило, азбучна истина. Колкото и уморена и сбръчкана да е една жена, ако тя носи топлината в сърцето си, мекотата в душата си, то тя е принцеса. 
КАК ВЪЗПРИЕМАТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА СТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ПИСАТЕЛИ 
Пловдив е град на таланти, така е било и така ще бъде. На всяка крачка в Пловдив говори духът на бохема, духът на творците. В момента в Пловдив има своите нови на таланти, своето ново поколение от много ерудирани, много знаещи, много духовно богати творци. Нашето дружество е наследник на творци от дълго време и смятам, че и градът заслужава да имаме активен и истински духовен живот, пък и ние помежду си да даваме един на друг подкрепа и да направим така, че всички пишещи братя и сестри да са убедени, че това е техният дом, това е нашето общо семейство, в което да намираме подкрепата, да имаме взаимно разбиране и начин по който пловдивчани да чуят думите ни. Начин по който думите, писани от талантливите хора, да остават и след нас". 
ЗА ОБРАЗЪТ НА ЖЕНАТА В АРМЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРА 
"Любимият ми поет арменски е Хованес Шираз. Но тези, които са писали за майката и жената, които най-много обичам, са Аведих Исаакян и Хованес Шираз.
Когато говорим за майка и за жена, винаги се сещам за легендата за майчиното сърце, една поема, която е преразказана от Аведих Исаакян / виж по-долу, б.ред./.
Всъщност Шираз е написал стотици стихове, посветени на майка му, които са един от друг по-красиви. Любовта на арменеца към майката и преклонението пред майката някак си, се свързва с един милион жестове, показани по света и в различни творби, но една прекрасна творба, един паметник в Масачузетс, паметник на майчините ръце, които плетят дантела, всъщност, е посветен на геноцида. Но ето че дори за такова нещо, олицетворяваме го с обичта и преклонението си към майчините ръце."
Д-р Ахавни Кеворкян си спомня за детството си, в която тя самата плете дантели. За това остава с часове в тоалетната, където може да реди бримките на спокойствие, за да не я видят родителите й. Майка й реагира и с любов, но и с думите: "Отдавна искам да ти кажа, че имаше момент, в който исках да те убия. Умрях от притеснение". Когато обаче разбира защо детето й отделя толкова часове да стои в тоалетната, се трогва. Това е бил подаръкът за осми март от малката Ахавни.
Бабата, на която се опитва да прилича д-р Кеворкян е изключителна майка и прави всичко сама у дома. Ръцете й са груби, напукани, отрудени но с тях прави всичко - меси козунаци, меси хляб, подрежда, копае нивите, нарежда керемиди. но когато гали с тях, няма по-добра утеха.

Чуйте интервюто на Радка Петкова. 
А ЕТО И МАЛКО АРМЕНСКА ЛИТЕРАТУРА, ПОСВЕТЕНА НА ЖЕНАТА
МАЙЧИНО СЪРЦЕ
(Арменска легенда)
Легенда на древна страна!
Тя разказва,
че син,
единствен син
обичал девойка една.
Девойката казала: „Ти
любовта докажи!
В знак на обич иди
и сърцето на майка си ми донеси.”
Объркал се момъкът млад.
Пристъпил напред,
заплакал той блед
и се върнал отново назад.
Но девойката казала с яд:
- О, нещастник злочест,
да не те видя аз,
докато сърцето не ми донесеш.
Отишъл си момъкът влюбен
дома,
сърце на планинска сърна
понесъл на длан
и на девойката мила го дал.
- Ти лъжеш отново и днес!
Да не те видя аз,
ако бързо,
завчас
сърцето на майка си не донесеш.
И момъкът своята майка
убил.
Затичан така,
със сърцето в ръка,
подхлъзнал се и строполил.
Тогава сълзи червени
проля
майчиното сърце:
- О, милото мое момче,
къде се удари,
да не те заболя?…
1919
Женева


,,Кой, в тъмна нощ,
На прага,
За моя късмет
Се моли тихо.
Майчицата ми е невинна
Рухнал олтар,
Където вместо свещи
Още очите ѝ горят.
И превърнала се в шепичка,
Моли се тихо,
Да не се затваря
На пътя ми нито една врата."
Превод
Ахавни Кевокян



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14