Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жегата продължава до сряда, далече сме от абсолютните 43 градуса, измерени в Кърджали през 2007 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Такива високи температури са нормални за летния сезон. Нещо повече, имало е години, когато температурите са достигали и по-високи стойности. Това увери в ефира на Радио Кърджали синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Мариана Попова. 

"Абсолютните максимуми на температури за Кърджали и Хасково за юли месец са от порядъка на 43 градуса и са измерени през не чак толкова далечната 2007 година. 2012-та също беше с три доста дълго продължили горещи вълни с температури от порядъка на 40 и малко над 40 градуса, така че нищо по-необичайно няма в тези температури. Дори напротив - в последните една-две години температурите трудно достигаха 40 градуса", коментира Мариана Попова.

Жегата е следствие на атмосферната циркулация в момента. "Активизиран е и феноменът Ел Ниньо, който оказва влияние върху тези по-високи летни температури не само у нас, но и в света. Всичко се отразява някъде. Знаем за "ефекта на пеперудата" - като махне с криле на едно място, на друго, съвсем далечно вали дъжд. Такава е тази година атмосферната циркулация, но това е напълно обичайно горещо лято", каза още специалистът. Тя припомни, че неслучайно през юли са и горещниците, които климатично са в края на месеца, въпреки че народната традиция ги "слага" в момента в средата на юли. Объркването идва от църковните празници, които са свързвани с тези дни - след смяната на календара и изместването на празниците с две седмици напред във времето, народът измества и горещниците. "Но климатично тези горещи дни няма как да се преместят. Те си остават в края на юли", уточнява Мариана Попова.

В такова време голямото предизвикателство за синоптиците са не толкова високите температури, които се прогнозират по-лесно, а "тези много размити смущения, при които на фона на предимно слънчево, горещо и сухо време през целия ден, на много отделни места се образуват купесто-дъждовни облаци, от които вали за кратко, но интензивно. Или само гърми. Имаше и градушка. но те са толкова локални, че наистина много трудно може да се предскаже точното място", казва още Мариана Попова.

Горещото време ще продължи, но тази вълна може би скоро ще свърши. Към неделя и понеделник ще има леко захлаждане, но само с 3-4 градуса, след което отново до средата на седмицата ни очаква много горещо време, особено вторник и сряда. Едва след това ще си отдъхнем за кратко от тази голяма жега, поне за няколко дни, обещава средносрочната прогноза.


В прикачения звуков файл може да чуете интервюто на Станислава Георгиева с Мариана Попова от НИМХ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида... високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24