Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Кобиляне посреща „Вкус фест“

35 домакини представят местни кулинарни специалитети

| Интервю
2
Камелия Чолакова

„Вкус фест“ е в село Кобиляне тази събота. Това съобщи за Радио Кърджали Камелия Чолакова, секретар на народно читалище „Обединение“, организатор на събитието.

Пътуващият фестивал е създаден по проект „Етнокултурни маршрути“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Любителско творчество“ и вече е включен в културния календар на Община Кърджали.

Идеята на фестивала е хората от селата да се потопят в качествено изкуство, защото много малка част от тях имат възможност да посещават концерти и спектакли в Кърджали. Затова ние решихме да отидем при тях, на място. От друга страна пък хората от града не познават едни прекрасни кулинарни изделия, които са съхранени в нашите села. И така се получи интересно“, припомни накратко идеята за създаването на фестивала Чолакова.

Третото събитие от „Вкус фест“ започва в 10 часа и в него традиционно ще участват хор „Незабравки“ и танцов състав „Пъстро хоро“ при НЧ „Обединение“, но също самодейни състави от селото домакин – Кобиляне. Сред „гвоздеите“ в програмата ще е възстановката на обичая „Къна“. Посетителите ще могат да се насладят на традиционни храни, приготвени от местните домакини. „Този път ще имаме 35 готвача с различни гозби – солени, сладки, тестени, всякакви, а ще имаме и голям казан с пилаф с пиле, който ще се раздава без пари. Винаги е различно, но винаги е много вкусно и много цветно, и много шарено, и красиво“, обеща Чолакова.

Всеки посетител може да си снима рецептата, защото те стоят на самите ястия. Като приключим ще издадем книжка, в която ще съберем най-интересните, ще ги има в книжката със снимки. Така че можете да ги получите при нас и да се опитвате да ги сготвите, като ви харесат“, допълни Камелия Чолакова.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканските скакалци

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев и уточни, че инспекторите от растителна защита от два месеца обследват площите в цялата област. От 13 до към 20 декара са засегнатите площи. Засегнати са общините Кърджали, Черноочене, Джебел,..

публикувано на 21.05.24 в 10:08

Отново 24-часова стачка в Гърция

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът. Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С почасово спиране на работа..

публикувано на 21.05.24 в 10:00

Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го..

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Предимно слънчев вторник

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Над 40 висши училища не отвориха врати заради протест

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са..

публикувано на 20.05.24 в 17:08

Една писмена работа е анулира в област Кърджали по време на втората матура

Една писмена работа е била анулирана в Ардино по време на днешния държавен зрелостен изпит по избираем предмет. Това съобщи за Радио Кърджали Снежа Калитвенцова, началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление по образованието в Кърджали. Тя уточни, че за двете проведени задължителни матури - в петък и..

публикувано на 20.05.24 в 16:42
20 хиляди декара са засегнати от скакалците в област Кърджали

Марокански скакалци нападнаха Кърджалийско (ОБНОВЕНА - ВИДЕО)

Областната епизоотична комисия в Кърджали заседава в понеделник, 20 май, във връзка с обявения от министъра на земеделието каламитет на марокански скакалци в Кърджалийско.  Засегнати са над 20 хиляди декари площи, най-силно в землището на община Черноочене, съобщиха от Областната управа.  Комисията реши да бъдат предприети незабавни..

публикувано на 20.05.24 в 15:47