Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мустафа Хаджи: В България живеем задено, помагаме си и се обичаме

Снимка: grandmufti.bg

Главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи каза, че при посещението си във Ватикана, с папа Франциск са разговаряли за това как в различни точки на света религията се използва за користни цели.
„За огромно съжаление има места и страни по света, където религията се използва за користни цели. Хора се избиват и загивита заради религията си. Но ние в България живеем заедно, помагаме си и се обичаме“, подчерта д-р Мустафа Хаджи в ефира на Радио Кърджали.
"Нашата среща беше замислена още по време на посетещението на Папата в България, но се отложи във времето заради сполетялата света пандемия. България има какво да покаже на европа и света, защото тук от векове мюсюлманите и немюсюлманите живеят мирно и в добри отнешения. За да продължи това обече са необходими усилията на всички хора в българия", допълни той.
Според д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия на мюсюлманите в България, религиозната толерантност, която е ембелематична за България е добър повод Светия отец да бъде поканен на още едно посещение в България.


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутатите на Доган обвиниха Главчев в зависимости заради отстраняването на областните управители на Кърджали и Смолян

Депутатите от ДПС, приближени до почетния председател на партията Ахмед Доган, обвиниха служебния премиер Димитър Главчев в зависимости заради отстраняването на областните управители на Кърджали и Смолян, които бяха назначени на постовете в края на юни. На брифинг в Народното събрание депутатът Тимур Халилов заяви, че Главчев е проявил явни признаци на..

публикувано на 25.07.24 в 12:13

Хотелиери и ресторантьори от Кърджали в стачна готовност

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма. Кадир Мустафов, председател на местната структура на Българската асоциация на заведенията в Кърджали: „Цените..

публикувано на 25.07.24 в 11:02

В Гърция няма активни пожари до границата с България

Пожарът на гръцка територия в планината Славянка до българската граница вече не е активен. Има тлеещи участъци, които и днес пожарникарите се опитват да овладеят напълно. Вчера в следобедните часове ситуацията е била критична поради силен вятър при труднодостъпен терен. Районът се наблюдава с дрон. Днес там се очаква силен дъжд според прогнозите...

публикувано на 25.07.24 в 10:48

Оранжев и жълт код за валежи в голяма част от страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Жълт код е обявен за останалата част от страната, но без областите София-град, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана. Според прогнозата на НИМХ днес ще се..

публикувано на 25.07.24 в 09:46

Вътрешната комисия в НС пита МВР защо BG-ALERT не е проработила при пожарите

МВР ще обяснява на депутатите от вътрешната комисия защо системата BG-ALERT не е проработила в районите на последните пожари. Ще бъдат обсъдени и мерките за придобиване на нова техника за пожарникарите. Заради спирането на тока, системата не е сработила при пожара в ямболското село Воден, обясниха наскоро от МВР. Проблем е имало и с обхвата, който да..

публикувано на 25.07.24 в 09:44
Иво Иванчев за ръководения от него спасителен център за сухоземни костенурки

Спасиха осем костенурки

Осем сухоземни костенурки са освободени в естествената им среда след съвместна акция на експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите - Хасково и представители на Районно полицейско управление в Хасково. Спасителните действия са предприети, след като РИОСВ се самосезира въз основа на информация за вероятно незаконно улавяне и притежаване..

публикувано на 24.07.24 в 17:35

РИОСВ Хасково: Измирането на риба в язовир "Студен кладенец" се дължи на високите температури

Ясни са резултатите от изследванията на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково по сигнал за наличие на умряла риба по бреговете на яз. "Студен кладенец" в района на кърджалийското село Широко поле. Изследванията показват, че най-вероятно измирането на маломерни сладководни видове риба се дължи на екстремно високите..

публикувано на 24.07.24 в 17:07